Τα εμβόλια κατά του COVID-19 δεν βλάπτουν τον πλακούντα, σύμφωνα με νέα μελέτη

Αμερικανοί ερευνητές του πανεπιστημίου Northwestern, θέλησαν να μελετήσουν τις πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις των εμβολίων κατά του COVID-19  στον πλακούντα, το όργανο που παρέχει στο έμβρυο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια δεν επηρεάζουν τον πλακούντα των εγκύων, αντίθετα με τις φήμες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το διαδίκτυο έχει ενισχύσει τις ανησυχίες ότι το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει ανοσολογική αντίδραση, που θα προκαλούσε απόρριψη του εμβρύου, δήλωσε ο Δρ Jeffery Goldstein. “Τα  ευρήματα μας κάνουν να πιστεύουμε ότι το εμβόλιο COVID δεν βλάπτει τον πλακούντα”.

Η ομάδα διεξήγαγε μία μελέτη με τη συμμετοχή εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων εγκύων σε νοσοκομείο στο Σικάγο.  Ανέλυσαν τους πλακούντες 84 γυναικών που είχαν κάνει εμβόλιο COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και 116 γυναίκες που δεν είχαν εμβολιαστεί, ούτε είχαν βρεθεί θετικές στον κορωνοϊό.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Obstetrics & Gynaecology καθησυχάζει όσους έχουν επηρεαστεί από την παραπληροφόρηση που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο σχετικά με τους κινδύνους του εμβολίου COVID-19. Στο παρελθόν είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι οι έγκυοι που ήταν θετικές στον κορωνοϊό δεν είχαν φυσιολογική ροή του αίματος.

Σύμφωνα με τον Δρ Goldstein, εάν υπάρξουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη, παρατηρούνται αλλαγές στον πλακούντα. Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν βλάβες του πλακούντα ή δυσπλασίες στις γυναίκες που είχαν κάνει το εμβόλιο. Παρατήρησαν επίσης ότι δεν υπήρχε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης προβλημάτων ροής αίματος στο έμβρυο.

“Ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα, αν και προκαταρκτικά, μπορούν να μειώσουν τις ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο του εμβολίου στην εγκυμοσύνη”, πρόσθεσε η Δρ Emily Miller, επίκουρη καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern.

Όλο και περισσότερα καθησυχαστικά στοιχεία από μελέτες υπάρχουν πλέον για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι κίνδυνοι της COVID-19 για τις εγκύους, περιλαμβάνουν σοβαρές λοιμώξεις για τα έμβρυα και αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.