Μικτή εικόνα στις ευρωαγορές, νέο ρεκόρ ο DAX

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς αμβλύνονται οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στα τελευταία οικονομικά στοιχεία για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακά κέρδη 0,03% στις 445,20 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,2% και σκαρφάλωσε σε νέο ιστορικό υψηλό στις 15.465,09 μονάδες μετά τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία από τη χώρα

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η εμπιστοσύνη στις οικονομικές προοπτικές της Γερμανίας μεταξύ των επιχειρήσεων βελτιώθηκε σημαντικά τον Μάιο, καθώς η πρόοδος της εμβολιαστικής καμπάνιας οδηγεί σε σταδιακή άρση των περιορισμών. Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ινστιτούτου Ifo τον Μάιο διαμορφώθηκε σε υψηλό δύο ετών στις 99,2 μονάδες, έναντι 96,6 μονάδων τον Απρίλιο. Ο δείκτης του Ινστιτούτου Ifo για τις επιχειρηματικές προσδοκίες το επόμενο 6μηνο ανήλθε στις 102,9 μονάδες, ξεπερνώντας τις προσδοκίες όλων των αναλυτών – πλην ενός – σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg. Οι τρέχουσες συνθήκες κρίνονται πλέον με πιο θετικό βλέμμα, μετά τη συρρίκνωση της οικονομίας της χώρας κατά 1,8% σε ετήσια βάση το α’ τρίμηνο του 2021.

Ο γαλλικός CAC-40 στο μεταξύ υποχώρησε 0,3% στις 6.390,27 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,3% στις 7.029,79 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε οριακά κέρδη 0,01%, ενώ ο ισπανικός IBEX-35 κέρδισε 0,03%.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Deutsche Wohnen σημείωσε άλμα πάνω από 15% μετά την ανακοίνωση ότι συμφώνησε σε πρόταση εξαγοράς ύψους 22 δισ. δολ. από τον κολοσσό του real-estate Vonovia.

Την ίδια ώρα στο επίκεντρο παραμένει η υπόθεση της “κρατικής αεροπειρατείας” στην Λευκορωσία με τους Ευρωπαίους να αποφασίζουν χτες την επιβολή αυστηρών κυρώσεων.  “Επίθεση στη δημοκρατία”, “επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης”, “επίθεση στην ευρωπαϊκή κυριαρχία”: με αυτά τα λόγια αναφέρθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στο γεγονός ότι πτήση της Ryanair εξαναγκάστηκε σε προσγείωση στο Μινσκ.  Η πρόεδρος της Κομισιόν στηλίτευσε ότι η Λευκορωσία χρησιμοποίησε “τον έλεγχό της στον εναέριο χώρο για να διαπράξει κρατική πειρατεία”.