Τέταρτη ημέρα κερδών για τον Stoxx 600, νέο ρεκόρ ο DAX

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να υπογράψει τελικά το πακέτο τόνωσης της οικονομίας έβαλε τέλος στην αβεβαιότητα που είχαν δημιουργήσει οι δηλώσεις του την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θα το υπογράψει εκτός και αν αυξηθεί η οικονομική βοήθεια προς τους άνεργους Αμερικανούς.

Ο απερχόμενος πρόεδρος είχε μάλιστα καταφερθεί κατά του νομοσχεδίου με ιδιαίτερα βαρείς χαρακτηρισμούς, χαρακτηρίζοντας το “ντροπή για τη χώρα”.

Το πολύμηνο πολιτικό σίριαλ με το πακέτο στήριξης των 900 δισ. δολ. είχε τελικά αίσιο τέλος, με την αμερικανική οικονομία να δέχεται μια πολύτιμη τονωτική ένωση στο τέλος ενός εφιαλτικού έτους εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το κλίμα βοήθησε και η συμφωνία από την προηγούμενη εβδομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο για την εμπορική τους σχέση στη μετά Brexit εποχή.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,7% στις 398,58 μονάδες, συμπληρώνοντας τέσσερις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις. Από την αρχή του μήνα ο δείκτης ενισχύεται 2,37%.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,5% στις 13.790,29 μονάδες, σκαρφαλώνοντας σε νέο ρεκόρ, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με άνοδο 1,2% στις 5.588,38 μονάδες, κλείνοντας με θετικό πρόσημο για τρίτη φορά στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις. Οι βρετανικές αγορές παρέμειναν κλειστές σήμερα λόγω αργίας.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,7%, ενώ ο ισπανικός IBEX-35 ενισχύθηκε κατά 0,5%.