Σε υψηλά 14 μηνών αναρριχήθηκε το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με σημαντικά κέρδη άρχισε τη Μεγάλη Εβδομάδα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρήκε ισχυρή ώθηση από την πλειονότητα των τίτλων του, ειδικά από τους τραπεζικούς, αν και δεν έλειψαν και κάποιες δεικτοβαρείς πιέσεις που “ροκάνισαν” τον θετικό απολογισμό της ημέρας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,51% στις 913,12 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 906,61 μονάδων (+0,78%) και 919,21 μονάδων (+2,18%). Ο τζίρος ανήλθε στα 80,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 42,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 673 χιλ. τεμάχια.

Σε υψηλά 14 μηνών αναρριχήθηκε το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,69%, στις 2.215,04 μονάδες, ενώ στο +2,28% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.352,64 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,44% στις 606,43 μονάδες.

Η ώθηση και τα “βαρίδια”

Αν και ο Γενικός Δείκτης στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης έδειχνε να δοκιμάζει και τις 920 μονάδες, η πτώση της Coca Cola (αν και άργησε να κάνει πράξη σήμερα και στις δημοπρασίες μάζεψε τις απώλειες) “ροκάνισε” την τελική εικόνα του, καθηλώνοντας τον δείκτη κοντά στις 910 μονάδες. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα η αγορά κατάφερε δύο πράγματα: το ένα ήταν να επιβεβαιώσει τα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2020 και το δεύτερο να διασπάσει τις 910 μονάδες, οι οποίες τον είχαν ταλαιπωρήσει στην προηγούμενη ανοδική του προσπάθεια.

Η διάσπαση των 910 μονάδων έχει επί της ουσίας ανοίξει τον δρόμο για τις 950 μονάδες, καθώς αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι μετά από το τρέχον επίπεδο οι αντιστάσεις που εμφανίζονται είναι ήσσονος σημασίας. Βέβαια, χρονικά η προσέγγιση του στόχου αυτού δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια, δεδομένης και της έναρξης της Μεγάλης Εβδομάδας σήμερα, όταν και παραδοσιακά οι τζίροι φθίνουν.

Από την άλλη όμως, θετικά έχει λειτουργήσει και το γεγονός ότι το ΧΑ καταγράφει πολυετές ρεκόρ ενεργών αλλά και νέων μερίδων. Τον Μάρτιο καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός νέων κωδικών που άνοιξαν από τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται αυξητική τάση να φανεί και στο μέτωπο των ξένων επενδυτών. Επίσης, οι ενεργές μερίδες ήταν 39.228 τον Μάρτιο του 2021, αυξημένες κατά 157% από τα επίπεδα του περασμένου Αυγούστου που ήταν και τα χαμηλότερα κατά το έτος της πανδημίας.

Αναβάθμιση που κανείς δεν περίμενε

Αν και η πλειονότητα της αγοράς ανέμενε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s την Παρασκευή, ουδείς ανέμενε ότι αυτή θα συνοδευόταν και με αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ από BB- προηγουμένως. Μάλιστα, το βλέμμα ήταν στραμμένο στις εκτιμήσεις του οίκου για την ελληνική οικονομία, οι οποίες και εκεί εξέπληξαν, αφού αναμένει ανάκαμψη το τρέχον έτος κατά 4,9%, δηλαδή κοντά στο θετικό σενάριο του ελληνικού προϋπολογισμού.

Αυτό που έκανε επίσης εντύπωση στο ΧΑ ήταν ότι ο οίκος βλέπει ταχεία βελτίωση της οικονομικής και δημοσιονομικής απόδοσης της Ελλάδας, καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις από την πανδημία υποχωρούν. Επιπρόσθετα, γίνεται ειδική μνεία στη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και στις –καθοριστικής σημασίας– δημοσιονομικές παρεμβάσεις στις οποίες προέβη η ελληνική κυβέρνηση, συγκρατώντας την ύφεση και προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο την παραγωγική βάση της χώρας.

Το κλίμα ευφορίας που δημιούργησε η αναβάθμιση του S&P προστέθηκε στο ήδη ευνοϊκό κλίμα που προκάλεσαν οι κυβερνητικές αποφάσεις για μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή κατά 200 μονάδες βάσης (από 24% στο 22%) από φέτος. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αυξήσει τα κέρδη ανά μετοχή κατά 8-10% σε όσες εταιρίες έχουν ισχυρό αποτύπωμα πωλήσεων στην Ελλάδα ενώ η απαλλαγή από το φόρο της αλληλεγγύης αποτελεί ένα ακόμα εχέγγυο για την συνέχιση των υψηλών μερισμάτων.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, μετά το +13,07% της Παρασκευής, η ανάκαμψη της Πειραιώς συνεχίστηκε ακόμη πιο έντονα σήμερα, με τη μετοχή να κλείνει στο +29,95%, ήτοι στο limit up. Την Πειραιώς ακολούθησαν οι Alpha Bank, Jumbo και ΕΧΑΕ με κέρδη που ξεπέρασαν το 3%, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Μυτιληναίο, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Aegean, Βιοχάλκο και ΓΕΚ Τέρνα.

Τα κέρδη σε Titan, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ και Λάμδα ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Εθνική και Motor Oil. Στον αντίποδα, ο Σαράντης έκλεισε στο -0,89%, η Coca Cola μάζεψε στο -0,92% τις απώλειες της (στις δημοπρασίες), με τον Ελλάκτωρ να υποχωρεί κατά 3%.