Από 2.000 ως 15.000 ευρώ: Μέλη του κόμματος του Ερντογάν έστελναν γκιουλενιστές σε Γερμανία-Βουλγαρία

Ένας Τούρκος πολίτης που μετέβη λαθραία στη Γερμανία με τη βοήθεια ενός δήμου της Τουρκίας είπε ότι δωροδόκησε ανθρώπους σε κάθε σύνορο που συνάντησε μέχρι να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

Δήμοι της Τουρκίας έχουν βρεθεί στο επίκεντρο μιας έρευνας από το Υπουργείο Εσωτερικών για την έκδοση ειδικών κρατικών διαβατηρίων σε Τούρκους πολίτες που θέλουν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη έναντι αμοιβής. Οι δήμοι κατηγορούνται για λαθρεμπόριο ατόμων κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους για να παρακολουθήσουν διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ένας από αυτούς τους λαθρομετανάστες, του οποίου μόνο τα αρχικά έχουν δοθεί στη δημοσιότητα (Μπ. K.), είπε στην εφημερίδα Sözcü ότι ένα μέλος της οικογένειας του, του είπε ότι υπήρχε ένα δίκτυο που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη, από τη γενέτειρά τους Μους, στη δυτική Τουρκία, κοντά στη λίμνη Βαν.

Ο/Η Μπ. K.απέκτησε διαβατήριο στη Σανλιούρφα (Έδεσσα Μεσοποταμίας) και είδε ότι τα επίσημα έγγραφά του ανέφεραν πως το διαβατήριό του είχε παραγγελθεί από τον δήμο και τον τοποθετούσε συνοδό μιας “περιβαλλοντικής διάσκεψης”.

“Οι αξιωματικοί ήταν όλοι οι άνθρωποι τους. Το διαβατήριό μου ήταν καθ’ οδόν προς την Κωνσταντινούπολη πριν από εμένα”, είπε ο/η Μπ. K..

Η δημοτική επιχείρηση λαθρεμπορίου ανθρώπων ανακαλύφθηκε αρχικά μετά από αναφορές ότι 43 από τα 45 άτομα που είχαν ταξιδέψει στο Αννόβερο της Γερμανίας για να παρακολουθήσουν ένα περιβαλλοντικό εργαστήριο με έναν δήμο που διευθύνεται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δεν επέστρεψαν ποτέ στο σπίτι του.

Ο/Η Μπ. K. πλήρωσε 300 ευρώ για το διήμερο ταξίδι με λεωφορείο που πήγε στη Γερμανία, είπε, και πλήρωσε άλλα 7.000 ευρώ κατά την άφιξή του στη Γερμανία, όπου τα μέλη της οικογένειας τον πήραν στη Γαλλία.

Ο Τούρκος πολίτης αποφάσισε να φύγει από την Τουρκία αφότου άρχισαν οι αρχές να τον ερευνούν για μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο/η σύζυγός συνελήφθη, δήλωσε ο/η Μπ. K..

“Δουλεύω τώρα σε ένα κατασκευαστικό έργο. Ζω σε μία γκαρσονιέρα. Βασικά έχω προχωρήσει 300 χρόνια μπροστά από άποψη πολιτισμού. Η ανθρωπιά, η συμπεριφορά είναι υπέροχη. Έκανα αίτηση για βίζα. Θα φέρω την οικογένειά μου αν μπορώ”, προσέθεσε ο/η Μπ.Κ.

Οι δήμοι που διερευνούνται επί του παρόντος από το υπουργείο είναι ο δήμος Γκιομέτς (αρχαία Κισθήνη) στη βορειοδυτική επαρχία του Μπαλικεσίρ (Παλαιόκαστρο), ο Γκιόλμπασι στη νοτιοανατολική επαρχία Αντιγιαμάν, η Γιέσιλοβα στην επαρχία Πισιδίας, το Γιέρκιόι στην επαρχία Γιοζγκάτ, το Σουρούτς στην επαρχία την Έδεσσας και η Κοργκάν στα Κοτύωρα του Πόντου.

Σε άλλο δημοσίευμα, στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Artı Gerçek, αναφέρεται ότι οι διακινητές ζήτησαν έως και 15.000 ευρώ ανά άτομο για παροχή μόνιμης διαμονής στη χώρα ως μέρος του προγράμματος.

Ένα άτομο που στάλθηκε στη Γερμανία μέσω του ίδιου προγράμματος και ήθελε να παραμείνει ανώνυμο είπε ότι οι Τούρκοι πολίτες καλούνται να πληρώσουν 2.000 ευρώ για τη Βουλγαρία και 15.000 ευρώ για τη Γερμανία εάν αναζητούν μόνιμη κατοικία. “Επικοινωνήσαμε με ένα δίκτυο που είχε διασυνδέσεις με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Είπαν ότι πρέπει να δώσουμε 6.000 ευρώ συνολικά. Δώσαμε 3.000 ευρώ εκ των προτέρων στην Τουρκία”, είπε στο Ahval μια πηγή που μίλησε υπό την προϋπόθεση ανωνυμίας.

“Τα μέλη του AKP έφεραν το HDP και τους Γκουλενιστές παράνομα στη Γερμανία για 6.000 ευρώ”, ανέφερε η πηγή.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανίδα εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών Μάρρετ Βέντε μίλησε στην τουρκική εφημερίδα BirGün. “Οι γερμανικές αρχές γνωρίζουν το πρόβλημα”, δήλωσε η Βέντε. “Η Γερμανία διερευνά επί του παρόντος 400-500 άτομα που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση”, είπε η Βέντε, προσθέτοντας ότι η Ομοσπονδιακή Αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για το ζήτημα.

Πέτρος Κράνιας