Απάντηση προς τον Απόστολο Κατσιφάρα

Ο μεγάλος ποιητής και βραβευμένος με ΝΟΜΠΕΛ Οδυσσέας Ελύτης που πρόσφατα είχαμε τα 25 χρόνια από τον θάνατό του είχε δηλώσει «Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά»
Θα προτείναμε στον συμπαθή πρώην Περιφερειάρχη με την ιστορία που έχει, να κάνει ένα άλμα ποιο γρήγορο από αυτό που αναδεικνύει με τις τοποθετήσεις του.
Τόσος μαρασμός γιατί; Σ αυτή την δύσκολη συγκυρία αντί να προστρέξει αυτός και η παράταξή του σ αυτή την διαδικασία καταθέτοντας τις προτάσεις του και να παρακινήσει επίσης να το κάνουν και θεσμικοί και απλοί συμπολίτες μας καταφεύγει σε ένα μαρασμό. Αλλά βέβαια πριν δύο χρόνια ο λαός μας έκρινε τις πολιτικές και τις απόψεις του και τις καταδίκασε. Παρά την μακρόχρονη πολιτική του πορεία και την απορρέουσα αδιαμφισβήτητη εμπειρία, πρόταξε το πολιτικό μηδενισμό παρά την επιλογή να κάνει ένα άλμα προς  τα εμπρός. Την στιγμή που η κοινωνία μας κοιτάζει μπροστά, ξεπερνά προβλήματα και προβληματικές του παρελθόντος αρθρώνει το παράστημά της σε πρωτόγνωρες συνθήκες και ώριμα μπαίνει σε νέα τροχιά ξεκαθαρίζοντας με το παρελθόν, την ίδια στιγμή το παρελθόν την παροτρύνει να γυρίσει πίσω. Γιατί άραγε;
Ίσως ο θυμόσοφος λαός μας να γνωρίζει ότι στην περίπτωσή του αλλά και στην παράταξή του επικρατούν στείρες ιδέες και προτάσεις.
Ως προς το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του. Θα μπορούσε ο αγαπητός πρώην Περιφερειάρχης να μας απαντήσει με ποιο τρόπο έγινε η διαβούλευση της προγραμματικής περιόδου 2014-2019 στην δική θητεία; Πόσο κράτησε; Ποιους κάλεσε; Πως τους κάλεσε; Πόσοι προσέτρεξαν στην δική του διαβούλευση; Πως ετοίμασε το αντίστοιχο κείμενο και έστειλε για έγκριση; Και κυρίως ανεξαρτήτως διαβούλευσης (αν έκανε ή προσχηματικά έκανε) τι παρέδωσε ως αποτέλεσμα υλοποίησης του ΕΣΠΑ το 2019. Παραλάβαμε μόλις 10% απορρόφηση ένα εξάμηνο πριν την λήξη του προγράμματος. Με πολύ αγώνα φθάσαμε σε σχεδόν 30%  πληρωμές το 2020 και πλησιάζουμε  αισίως στον στόχο να μην χάσουμε χρήματα από το κλείσιμο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Με διαρκείς αγώνες να εκκαθαρίσουμε το ΕΣΠΑ από καρκινώματα και πολιτικούς οραματισμούς για «κρεμαστούς κήπους» .
Η Δυτική Ελλάδα πλέον βλέπει πραγματικό έργο και αποτέλεσμα. Βλέπει πλατιές αυτοδιοικητικές και κοινωνικές συμμαχίες που κερδίζουν μάχες και φέρνουν νίκες.
Αφήνουμε πίσω τα λάθη του χθες. Η αλλαγή είναι ορατή στην Δυτική Ελλάδα. Κοιτάμε μπροστά αλλάξαμε ταχύτητες.
Πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής είναι να  προχωρήσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, γιατί στη νέα προγραμματική περίοδο 2021 -2027 έχουμε να διαχειριστούμε 600 εκατ. ευρώ, καθώς το νέο ΕΣΠΑ που κατανέμεται στη χώρα μας είναι αυξημένο κατά 7% από το προηγούμενο. Στις καινοτομίες αυτής της διαβούλευσης είναι και η πρότασή μας για την υιοθέτηση το «κοινωνικού και οικονομικού πολλαπλασιαστή» όλων των δράσεων,  που αποδυναμώνει τον «ρουσφετολογικό και πελατειακό μοντέλο» του παρελθόντος.

Η στιγμές είναι κρίσιμες και δεν είναι στιγμές για να στέλνουμε τον κόσμο στα κάγκελα. Εκτός αν ο πρώην Περιφερειάρχης και η παράταξή του ωφελούνται πολιτικά από την υποθήκευση του μέλλοντος της Δυτικής Ελλάδας, από την καταδίκη της να την διατηρήσει  τελευταία μεταξύ των περιφερειών της χώρας. Εκεί όπως μας την παρέδωσε. Αν αυτό είναι ο στόχος του ας το δηλώσει. Είναι πολιτική τιμιότητα. Και πάντα στην πολιτική του πορεία ήταν τίμιος. Αλλά σε αυτές τις πολιτικές του στιγμές ήταν πρωταγωνιστής. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι βιωματικά δεν έχει συνηθίσει να είναι δεύτερος, να προσφέρει υπηρεσίες από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης και κυρίως να αποδέχεται τις επιλογές της κοινωνίας. Αλλοίμονο αν είναι έτσι.