Ισχυρές απώλειες για την τουρκική λίρα μετά τη νέα παρέμβαση Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα

Σε χαμηλό τριών εβδομάδων κινούνται τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών την Τρίτη, με τους φόβους για εκτίναξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ να ωθούν τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και το δολάριο υψηλότερα, ενώ η τουρκική λίρα καταγράφει σημαντικές απώλειες μετά τη νέα παρέμβαση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα, με αντικατάσταση του υποδιοικητή της, μία εβδομάδα μετά από εκείνη του διοικητή.

Η λίρα κατέγραφε στις 15.22 ώρα Ελλάδος απώλειες της τάξης του 1,62% έναντι του δολαρίου, στις 8,3254 λίρες ανά δολάριο, στην τέταρτη συναπτή συνεδρίαση απωλειών, πλησιάζοντας ολοένα και περισσότερο το ιστορικό χαμηλό της των 8,58 λιρών ανά δολ. του Νοεμβρίου του 2020.

Το τουρκικό νόμισμα πραγματοποίησε “βουτιά” 10% την περασμένη εβδομάδα, μετά τον διορισμό του Sahap Kavcioglu ως νέου διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, με δεδομένο ότι ο νέος επικεφαλής είναι σφοδρός επικριτής των υψηλών επιτοκίων, ακολουθώντας την ανορθόδοξη οικονομική θεωρία του ισλαμοσυντηρητικού Τούρκου προέδρου ότι δημιουργούν πληθωρισμό.

Ο Kavcioglu την Δευτέρα αποπειράθηκε να υποβαθμίσει τις προσδοκίες περί άμεσης μείωσης επιτοκίων τον Απρίλιο ή τους επόμενους μήνες, ωστόσο οι δηλώσεις του “δεν κατόρθωσαν να αποτελέσουν παράγοντα στήριξης της λίρας, καθώς δεν είπε ένα ανοικτό όχι σε μείωση επιτοκίων”,  όπως σημειώνει ο You-Na Park-Heger, αναλυτής στην Commerzbank.

Η αναστάτωση στην αγορά οδήγησε, σύμφωνα με υπολογισμούς της Deutsche Bank, σε εκροή ξένων κεφαλαίων της τάξης του 1,75 δισ. δολ. από τουρκικές μετοχές και ομόλογα και δημιούργησε φόβους για επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls), μολονότι ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας  τόνισε τη Δευτέρα ότι τέτοια μέτρα δεν εξετάζονται.