Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις της νέας αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού που σημειώνεται στην Ευρώπη και  με το βλέμμα σε δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, πρόεδρου της Federal Reserve.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,07% στις 423,08 μονάδες, με τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου να καταγράφει πτώση 2,8% ενώ ο υγειονομικός κλάδος σημείωσε άνοδο 0,04%. Παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 έκλεισε αμετάβλητος στις 3.832,57 μονάδες.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,08% στις 14.621,36 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,57% στις 6.674,83 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 πρόσθεσε 0,09% στις 5.952,41μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 υποχώρησε 0,41% στις 8.409,50 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με κέρδη 0,04% στις 24.218,55 μονάδες.

Ο Πάουελ υπαινίχθηκε την Πέμπτη μελλοντική κατάργηση των μέτρων νομισματικής τόνωσης που έχουν στηρίξει την αμερικανική οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σημειώνοντας ότι το οικονομικό πακέτο και η διάθεση εμβολίων επέτρεψαν την ταχύτερη ανάκαμψη από το αναμενόμενο.

Οι επενδυτές είχαν στραμμένο το βλέμμα τους και στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στην οποία οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν την ανησυχητική επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη και την αργή εξέλιξη των προγραμμάτων εμβολιασμού, καθώς και πιθανούς περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων.

Σημειώνεται πως πιθανοί περιορισμοί στις εξαγωγές εμβολίων θα μπορούσε να επιδεινώσει τις σχέσεις της ΕΕ με τη Βρετανία. Οι δύο πλευρές προσπάθησαν να μειώσουν τις εντάσεις όσον αφορά το θέμα των εξαγωγών εμβολίων το τελευταίο 24ωρο, επισημαίνονται αμφότερες την Τετάρτη ότι θέλουν να βρουν μια “win-win” λύση και να ενισχύσουν τον εφοδιασμό σε ολόκληρη την ήπειρο.

Στο μέτωπο του κορονοϊού, η AstraZeneca ανέφερε χαμηλότερο ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου της, αναθεωρώντας το σε 76% από 79%, μετά την υποβολή ενημερωμένων δεδομένων σε αμερικανικούς ρυθμιστές υγείας. Η κίνηση ακολούθησε κριτική από ανεξάρτητο συμβούλιο παρακολούθησης ότι η προηγούμενη αποκάλυψη της αποτελεσματικότητας του 79% βασίστηκε σε ξεπερασμένες πληροφορίες.