Έσπασε το 5ήμερο πτωτικό σερί το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Την αντίδραση που χρειαζόταν μετά από πέντε ημέρες πτώσης εκδήλωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όχι μόνο κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις σε επιλεγμένους τίτλους, αλλά δημιούργησε και ένα μαξιλάρι ασφαλείας από τη στήριξη των 830 μονάδων, η οποία είχε δοκιμαστεί επί τριημέρου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,63% στις 837,09 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 829,33 μονάδων (-0,30%) και 838,61 μονάδων (+0,81%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 42,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,6 εκατ. τεμάχια.

Έσπασε το 5ήμερο πτωτικό σερί το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,71%, στις 2.011,74 μονάδες, ενώ στο +0,91% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.197,22 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,63% στις 524,65 μονάδες.

Επί τρεις ημέρες πολιορκούσαν τη στήριξη των 830 μονάδων οι πωλητές, αλλά τελικά βρήκαν μπροστά τους ένα ισχυρό οχυρό. Και η αντίδραση που εκδηλώθηκε σήμερα από την πλειονότητα των τίτλων κατάφερε να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας από τη ζώνη, αν και ακόμη θεωρείται επισφαλές, δεδομένου και του χαμηλού τζίρου που υπήρξε, ενόψει και της αυριανής αργίας της αγοράς.

Το επίσης θετικό είναι ότι και ο τραπεζικός κατάφερε να κρατήσει τις 500 μονάδες, παρά την πρωτοφανή “βουτιά” μέσα σε λίγες ημέρες της Πειραιώς. Βέβαια, οι διεργασίες στην τράπεζα συνεχίζονται και η ροή των πληροφοριών και των φημών ενόψει της κεφαλαιακής της ενίσχυσης δεν θα σταματήσουν να επηρεάζουν την αγορά, επομένως βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να δημιουργηθούν ισχυρότερα αναχώματα ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν αναταράξεις που δεν αποκλείεται να δούμε.

Βέβαια, δεν είναι μόνο η Πειραιώς που βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς όλος ο κλάδος θα απασχολήσει έντονα την αγορά τους επόμενους μήνες. Η αγορά εξετάζει λεπτομερώς το guidance του κλάδου, προκειμένου να διαγνώσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στα δανειακά χαρτοφυλάκια, αλλά και το κόστος των όλο και πιο επιθετικών τιτλοποιήσεων που σχεδιάζουν οι διοικήσεις. Και αυτό διότι τη στιγμή της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας πολλές επιχειρήσεις που σήμερα είναι υπό την σκέπη του κράτους, θα αντιμετωπίσουν αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων τους.

Αν και η αγορά έχει επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά ότι οι τράπεζες είναι αυτές που θα δώσουν τον τόνο για την επάνοδο στην κανονικότητα, εντούτοις οι αμυντικοί του μηχανισμοί λειτούργησαν καλά μέχρι τώρα. Και όπως επισημαίνεται από τους εγχώριους επενδυτές, ίσως αυτό που κρατά κάποιες στηρίξεις είναι η στάση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε δρακόντεια μέτρα, αλλά να επιτρέψει κάποια υποτυπώδη οικονομική δραστηριότητα, ώστε να μην δούμε ποσοστά ύφεσης ανάλογα με το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ένας ακόμη μοχλός του stock picking που παρατηρείται σε αρκετούς τίτλους είναι τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται, αλλά και οι κινήσεις πολλών διοικήσεων, ώστε να ενισχυθεί το προφίλ των εισηγμένων. Εκδόσεις ομολογιακών, αλλά και στρατηγικές κινήσεις, δεν βρίσκονται εκτός ραντάρ των επενδυτών που αναζητούν αξία και ποιότητα σε ένα πολλά υποσχόμενο β’ 6μηνο.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε με κέρδη 3,06%, με την Jumbo να ακολουθεί με +2,87% και την Τέρνα Ενεργειακή με +2,13%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Eurobank, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Λάμδα, Μυτιληναίος και ΟΤΕ, ενώ ήπια κέρδη σημείωσαν οι Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, η Πειραιώς επέστρεψε στην έντονα πτωτική της πορεία, κλείνοντας με απώλειες 10,67%, με τον Φουρλή να ακολουθεί με το δικό του -3,02%. Απώλειες 1,15% για τον ΟΛΠ και 1,01% για τον Σαράντη, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Titan, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Alpha Bank και Coca Cola. Η Aegean έκλεισε τελικά αμετάβλητη.