(ΗΧΗΤΙΚΟ)-ΑΧΑΪΑ: Αντιδράσεις φορέων για το Πανεπιστήμιο που κλείνει περιφερειακά τμήματα – Ο δήμαρχος Αιγιάλειας στον ΣΚΑΪ: Βλέπει «ανάσα» και ελπίζει σε πολιτική ανατροπή

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ βγήκε λευκός καπνός στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με τα 45 μέλη της Συγκλήτου του να ψηφίζουν υπέρ της πρότασης της Επιτροπής για το Στρατηγικό Σχέδιο και την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, 3 κατά και 3 λευκά.
Η  απόφαση αφορά στις μετακινήσεις εδρών Τμημάτων που εδρεύουν σε Ηλεία, Αίγιο και Αιτωλοακαρνανία, η οποία θα διαβιβαστεί στο υπουργείο Παιδείας, η ηγεσία του οποίου έχει τον τελικό λόγο.
Η υνεδρίαση της Συγκλήτου ήταν πολύωρη. Το πρώτο μέρος που συμμετείχαν οι αιρετοί των τριών νομών, είχε και εντάσεις. Διαπιστώθηκε η αδυναμία σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών καθώς οι προσκεκλημένοι της Συγκλήτου ήταν σταθεροί στις θέσεις τους ζητώντας να μην υπάρξουν αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη.

 

Ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος μίλησε στον ΣΚΑΪ Πάτρας 89,4 χαρακτηρίζοντας την απόφαση «ανάσα» που  όμως πολιτικά θα πρέπει να αλλάξει.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Πανεπιστημίου  

Με ισχυρή πλειοψηφία ψηφίστηκε ο Στρατηγικός Σχεδιασμός Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών στην Έκτακτη Συνεδρίαση της Συγκλήτου στις 22/3/2021
Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 22.3.21 και ώρα 16:00 η Έκτακτη Συνεδρίαση της Συγκλήτου με μοναδικό θέμα τη συζήτηση για το Στρατηγικό Σχεδιασμό της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία ολοκληρώθηκε στις 9:30 μ.μ. Στη Συνεδρίαση της Συγκλήτου είχαν προσκληθεί και παρευρέθησαν ο Περιφερειάρχης Ν. Φαρμάκης, επικεφαλής συνδυασμών του Περιφερειακού Συμβουλίου, Βουλευτές των Νομών Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και οι Δήμαρχοι των πέντε πόλεων Αιγιαλείας, Μεσολογγίου Αμαλιάδας (Δήμος Ήλιδας), Πύργου και Αγρινίου, στις οποίες εδρεύουν Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η Πρυτανική Αρχή κατέθεσε προς συζήτηση στη Σύγκλητο την πρόταση του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών, την οποία εκπόνησε η ορισθείσα από την Σύγκλητο Επιτροπή. Παρουσιάζοντας σε σύνοψη την πρόταση στη Σύγκλητο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Μπούρας, επεσήμανε ότι η Επιτροπή με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους φοιτητές, στους εργαζόμενους και τους διδάσκοντες αλλά και στη Πολιτεία και την Κοινωνία, καταθέτει σήμερα προ ψήφιση το παρόν Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στη συνέχεια ακολούθησε εκτενής συζήτηση των αιρετών με κατάθεση απόψεων, αλλά και έντονων διαφωνιών επί της πρότασης του Στρατηγικού Σχεδιασμού. Εκ των προσκληθέντων συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ν. Φαρμάκης, επικεφαλής συνδυασμών του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι Βουλευτές των Νομών Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας κ.κ. Χ. Αλεξοπούλου, Δ. Κωνσταντόπουλος, Γ. Παπανδρέου, Ν. Καραθανασόπουλος, Α. Τσιγκρής, Ι. Φωτήλας, Α. Κατσανιώτης και Δ. Αυγερινοπούλου. Επίσης οι Δήμαρχοι κ.κ. Δ. Καλογερόπουλος, Κ. Λύρος, Ι. Λυμπέρης, Π. Αντωνακόπουλος, Γ. Παπαναστασίου, των πέντε πόλεων Αιγίου, Μεσολογγίου, Αμαλιάδας (Δήμος Ήλιδας), Πύργου και Αγρινίου. Ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Κ. Πελετίδης δεν παραβρέθηκε στη Συνεδρίαση.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Αναγνωστοπούλου Σία, Βαρεμένος Γιώργος, Καλαματιανός Διονύσης- Χαράλαμπος, Μάρκου Κωνσταντίνος και Μωραΐτης Θάνος δεν μετείχαν με ομόφωνη απόφαση και με επιστολή που απέστειλαν, ανέλυσαν τους λόγους αποχής τους με την παράκληση η επιστολή να διαβαστεί στην Συνεδρίαση. Επίσης δεν μετείχε και απέστειλε επιστολή ο βουλευτής Ηλείας κ. Α. Νικολακόπουλος.
Μετά το πέρας των τοποθετήσεων των αιρετών συνεχίστηκε η Συνεδρίαση με τοποθετήσεις των μελών της Συγκλήτου.
Τέλος, η Σύγκλητος ψήφισε με ισχυρή πλειοψηφία την πρόταση του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών. Ειδικότερα επί των 51 παρόντων (το σύνολο της Συγκλήτου χωρίς καμία απουσία), 45 ψήφισαν υπέρ, 3 λευκά και 3 ψήφισαν κατά.

 

ΦΑΡΜΑΚΗ

 

Την άποψη πως κάθε πρόοδος για τον τόπο φέρει τη «σφραγίδα της συνεργασίας» και γι’ αυτό μόνο μέσα από τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους άλλους φορείς της περιοχής μπορεί να προκύψουν θετικές εξελίξεις για όλους, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου.
O κ. Φαρμάκης, υπογράμμισε την ανάγκη διαρκούς και ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ Πανεπιστημίου και τοπικής κοινωνίας, ώστε τα οφέλη να είναι κοινά και να διαμορφώνονται οι συνθήκες μίας κοινής πορείας προς ένα σύγχρονο και ισχυρό Πανεπιστήμιο για το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας.
«Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας πρέπει να είναι το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Ελλάδας. Και αυτό σημαίνει, ένα μεγάλο και εξακτινωμένο Πανεπιστήμιο που θα αγκαλιάζει το σύνολο της Περιφέρειάς μας, που θα αντλεί από τις ισχυρές δυνατότητες όλων των περιοχών μας και παράλληλα θα προσφέρει σε αυτές. Η γνώμη της Περιφερειακής Αρχής, του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας αλλά και του συνόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως εκφράστηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού μας Συμβουλίου της 22ας Φεβρουαρίου 2021, ήταν όπως η ενίσχυση του Πανεπιστημίου δεν μπορεί να στηρίζεται σε ό,τι αφαιρεί, αλλά σε ό,τι προσθέτει», επεσήμανε ο κ. Φαρμάκης.
Επιπροσθέτως, ο περιφερειάρχης σημείωσε πως η Περιφέρεια θα σταθεί στο πλευρό του Πανεπιστημίου για να στηρίξει όλα τα δίκαια αιτήματά του και την ανάπτυξη κάθε γνωστικού αντικειμένου που το ίδιο επιθυμεί. «Είμαι ο τελευταίος που θα υποστηρίξει ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας να προχωρήσει σε τροποποιήσεις που θα εξορθολογήσουν τη λειτουργία του και θα ενισχύσουν την ποιότητα των σπουδών. Μόνο που αυτός ο εξορθολογισμός πρέπει να είναι συνολικός. Και τελικά να μην υπακούει σε σειρήνες περιορισμού, αφαιρέσεων και συρρίκνωσης, αλλά να υπηρετεί τον στόχο ενός μεγάλου, ισχυρού και εξακτινωμένου Πανεπιστημίου», τόνισε.