Για το Στρατηγικό Σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Πατρών και τη μεταφορά του Τμήματος Φυσικοθεραπείας

Με τον τελευταίο νόμο για τα Πανεπιστήμια η κυβέρνηση της Ν.Δ συνεχίζοντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων μετατρέπει την παιδεία σε εμπόρευμα.
Υπάρχουν και αυξάνονται οι ταξικοί φραγμοί στην μόρφωση. Το Πανεπιστήμιο μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία, μόνο για να εξυπηρετήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι τις ανάγκες του λαού. Οι φοιτητές είναι χωρίς δικαιώματα, χωρίς φοιτητική μέριμνα, τα πτυχία είναι στην κυριολεξία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.
Οι ευθύνες που έχουν όλες οι κυβερνήσεις για τα ζητήματα που αφορούν την Ανώτατη Εκπαίδευση έγκειται στο ότι η μία έκοβε η άλλη έραβε για να υποβαθμιστούν οι σπουδές στα Πανεπιστήμια. Το αποτέλεσμα είναι, πολλοί πτυχιούχοι να φεύγουν στο εξωτερικό είτε να δουλεύουν σε άλλες εργασίες.
Το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα με το βαρύγδουπο τίτλο ‘’Στρατηγικός σχεδιασμός για την ακαδημαϊκή έρευνα και ανάπτυξη του Πανεπιστήμιου των Πατρών’’ έχει ένα τίτλο ψευδεπίγραφο. Περιέχει μόνο πως θα αναδιαρθρωθεί μια σχολή και δύο τμήματα του Πανεπιστήμιου, μεταξύ αυτών και του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Αιγίου. Όμως και τα υπόλοιπες Σχολές δεν λειτουργούν καλά. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και στις Σχολές που είναι στην Πάτρα.
Η πολιτική που ακολουθήθηκε τη δεκαετία του 2000 με την πανσπερμία, το «άπλωμα» των Πανεπιστημιακών Σχολών και Τμημάτων σε κάθε κωμόπολη, έβλεπε τον φοιτητή ως οικονομική μονάδα ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας. Γεγονός που οδήγησε σε περαιτέρω υποβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, με θύματα τους ίδιους τους φοιτητές. Τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης του 2010, ακολουθήθηκε η πολιτική της συγχώνευσης, το «μάζεμα» των Πανεπιστημιακών Σχολών και Τμημάτων χωρίς όμως ακαδημαϊκά κριτήρια, πάρα μόνο οικονομικά. Με θύματα πάλι τους φοιτητές και την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση .
Ευθύνες έχουν και οι Δημοτικές Αρχές της Αιγιάλειας, που όλα αυτά τα χρόνια έκλειναν τα μάτια στις τεράστιες ελλείψεις των τοπικών Τμημάτων και υπηρέτησαν άκριτα αυτές τις πολιτικές, στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Αδιαφορούσαν για την ελλιπή επιστημονική κατάρτιση των φοιτητών, για τη συνολικότερη υποβάθμιση της Ανώτατης Παιδείας.
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είναι απέναντι σε αυτό το στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου της Πάτρας . Είναι απαράδεκτος γιατί είναι ενάντια στις ανάγκες των φοιτητών που σπουδάζουν στις συγκεκριμένες Σχολές και των οικογενειών τους. Είναι ενάντια στους εργαζόμενους και στο εκπαιδευτικό προσωπικό σε αυτές τις Σχολές. Προσαρμόζει την έρευνα στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.
Θέλουν το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, να εφαρμόσει το νέο νόμο που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή για μείωση των εισακτέων φοιτητών, βάζοντας νέους ταξικούς φραγμούς στην μόρφωση. Αυτό θέλουν να εφαρμόσουν και βιάζονται να το κάνουν. Βάζουν πάνω από τις ανάγκες για την επιστημονική έρευνα και την παραγωγή νέας γνώσης προς όφελος της κοινωνίας, τα συμφέροντα των εταιριών.
Είμαστε αντίθετοι με το στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου της Πάτρας και με τις αναδιαρθρώσεις που προσπαθούν να κάνουν στις Σχολές. Βάζουμε στο επίκεντρο τις σοβαρότατες ελλείψεις οι οποίες υπάρχουν συνολικά στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, είτε αυτό έχει Σχολές και Τμήματα σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας είτε όχι. Αυτές τις ελλείψεις πρέπει να αντιμετωπίσουμε με τον αγώνα μας σήμερα για να μπορέσουν πραγματικά να καλυφτούν όλα τα εκπαιδευτικά κενά που υπάρχουν.
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καλεί τους εργαζόμενους τους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες τους συνταξιούχους, το φοιτητικό κίνημα, να παλέψουν για το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών τους και των επιστημονικών δυνατοτήτων του 21ου αιώνα. Να διεκδικήσουν :
– Πανεπιστήμιο με μόνιμο εκπαιδευτικό διδακτικό προσωπικό και ερευνητές, με σύγχρονα εξοπλισμένα εργαστήρια, με βιβλιοθήκες ώστε να μορφώνονται ολόπλευρα οι φοιτητές μας.
– Φοιτητική μέριμνα για όλα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που έχουν εισόδημα ως 20.000€, ώστε να μην είναι αναγκασμένα να νοικιάζουν σπίτια, να έχουν δωρεάν σίτιση.
– Αναβαθμισμένα πτυχία, χωρίς την αποσύνδεση των πτυχίων από τα επαγγελματικά δικαιώματα.
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Με βάση αυτή την ανακοίνωση η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ κατέθεσε ήδη ψήφισμα στο ΔΗΜΟ προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο τις 24/2/2021.
ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ