Στα 200.000 τα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα – Ελπίδες ότι ως το απόγευμα θα αποκατασταθεί μεγάλο μέρος των ζημιών

Σε περίπου 200.000 εκτιμάται ότι ανέρχονται τα νοικοκυριά που βρίσκονται ακόμη χωρίς ρεύμα, κάποιοι από αυτούς για τρίτη συνεχή ημέρα, με το πρόβλημα να αφορά και προβλήματα στην υδροδότηση και να εντοπίζεται σε Εκάλη, Κηφισιά, Διόνυσο, Δροσιά, Σταμάτα, Γραμματικό, Δροσιά, Σταμάτα, Καπανδρίτι, Κιούρκα, Άγιο Στέφανο και πολλές ακόμη.

Στο καλό σενάριο, οι περισσότεροι από τους παραπάνω θα έχουν πάρει ρεύμα έως το βράδυ, ωστόσο κάποιοι θα χρειασθεί να παραμείνουν στο σκοτάδι και για τέταρτη ημέρα, χωρίς ακόμη και σήμερα να υπάρχει σαφής και συντονισμένη ενημέρωση.

Τον τόνο δίνουν από χθες οι διάσπαρτες πληροφορίες για το τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί, κατά πόσο δεν επαρκούν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, αν υπάρχει δυνατότητα να διατεθούν γεννήτριες σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, για πόσες ώρες τέλος πάντων θα βρίσκονται δίχως ρεύμα, χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς θα συμβεί.

Μέχρι το απόγευμα θα έχει αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος ζημιών, εκτίμησε νωρίτερα, ο πρόεδρος τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, ενώ χθες ο επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος είχε αναφέρει ότι οι μικρές ζημιές σε όλους τους βοηθητικούς δρόμους, στις δευτερεύουσες γραμμές, θα πάρουν μέρες.

Σχετικά με τον καταλογισμό ευθυνών που έχει ξεκινήσει για τις καθυστερήσεις στην ηλεκτροδότηση, ο πρόεδρος τεχνικών της ΔΕΗ ανέφερε ότι «όλοι έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, αν υπήρχε προγραμματισμός και είχαμε κάτσει σε ένα τραπέζι όλοι μαζί, δεν θα είχαμε πρόβλημα, θα είχαμε ελέγξει τις γραμμές και θα το είχαμε διευθετήσει».

Η πορεία αποκατάστασης των προβλημάτων σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση αποτιμάται αυτή την στιγμή σε σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, ενώ στην μάχη έχουν επιστρατευτεί συνεργεία του στρατού και της ΕΜΑΚ προκειμένου να διευκολύνουν το άνοιγμα των δρόμων για να καταφέρουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να φτάσουν στα σημεία του δικτύου που υπάρχουν προβλήματα.

Σίγουρα σε μια χώρα σαν την Ελλάδα όπου τέτοιος σφοδρός χιονιάς είχε να εμφανιστεί εδώ και δεκαετίες, ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξουν προβλήματα θα ήταν να είχαμε ένα υπογειοποιημένο δίκτυο, όπως οι Ελβετοί. Δηλαδή να είχαμε πληρώσει μερικές δεκάδες δισεκατομμυρία ευρώ. Εναλλακτικά, ο ΔΕΔΔΗΕ θα έπρεπε να απασχολεί όχι 6.000, αλλά διπλάσιο προσωπικό, τους οποίους θα αξιοποιούσε μια φορά κάθε δέκα χρόνια.

Ούτε το ένα, ούτε το άλλο είναι προφανώς εφικτό. Το αυτονόητο όμως είναι εντός των δυνατοτήτων μας. Δηλαδή, η ενημέρωση σε 200.000 νοικοκυριά, ανάμεσά τους και άτομα με ειδικές ανάγκες ή με δυσκολίες μετακίνησης, που βρίσκονται από χθες χωρίς ρεύμα, ότι μάταια περιμένουν να ηλεκτροδοτηθούν μέσα στις αμέσως επόμενες ώρες, και επομένως να ξέρουν πως να κινηθούν.

Σε μια συγκυρία, όπως αυτή ενός πρωτοφανούς καιρικού φαινομένου, όπου στην μάχη για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης εμπλέκονται δυνάμεις του ΔΕΔΔΗΕ, των Δήμων, της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας και του Στρατού, το λιγότερο που χρειάζεται είναι συνεχής, εμπεριστατωμένη και κυρίως επιτελική ενημέρωση για την πορεία αποκατάστασης των βλαβών στο δίκτυο.

Αυτή δεν υπήρξε. Η τελευταία ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ ήταν χθες στις 18:30, άλλη μετά από αυτή την ώρα δεν βγήκε, παρ’ ότι τα προβλήματα επιδεινώνονταν και το κοινό ζητούσε πληροφόρηση.

Προφανώς η διοίκηση της εταιρείας έκρινε ότι δεν ήταν σκόπιμο να εκδίδει σε τακτά διαστήματα ανακοινώσεις, παρ’ ότι γνώριζε από νωρίς το βράδυ, όπως προκύπτει από τις τηλεοπτικές δηλώσεις του επικεφαλής της Τάσου Μάνου, ότι κάποιοι ίσως χρειαστεί να περιμένουν μέχρι σήμερα το βράδυ ή και αύριο για να πάρουν ρεύμα.

Ούτε όμως ενημέρωση σε επιτελικό επίπεδο υπήρξε. Δηλαδή ενημέρωση για το τι μπορούν να κάνουν οι δεκάδες ή εκατοντάδες άνθρωποι με προβλήματα υγείας, χωρίς δυνατότητα μετακίνησης ή όσοι χρειάζονται γεννήτριες. Κάποιοι οι πιο τυχεροί βρήκαν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να περάσουν τη νύχτα. Οι άλλοι; Όφειλε το κράτος να κινητοποιηθεί σχετικά και να τους ενημερώσει. Δεν το έκανε. Το ζήτημα δεν είναι απλώς επικοινωνιακό, είναι ουσίας.

Στ. Μάνος: Είμαι ήδη 36 ώρες χωρίς ηλεκτρικό 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων των παραπάνω η περιοχή της Εκάλης, με τον πρώην υπουργό Στέφανο Μάνο να αναφέρει χθες βράδυ πως η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί από το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ οι κάτοικοι δεν έχουν ούτε θέρμανση ούτε νερό.

«Είμαι ήδη 36 ώρες χωρίς ηλεκτρικό άρα χωρίς θέρμανση και 12 ώρες χωρίς ύδρευση. Πληροφόρηση μηδέν. Έτσι φαντάζονται την κανονικότητα;», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Από όταν ήμουν παιδί κατοικώ στην Εκάλη. Παλιά είχαμε συχνά χιόνια το χειμώνα. Τα τελευταία χρόνια, όχι. Φέτος ήταν η εξαίρεση. Γενική διάλυση! Είμαι ήδη 36 ώρες χωρίς ηλεκτρικό άρα χωρίς θέρμανση και 12 ώρες χωρίς ύδρευση. Πληροφόρηση μηδέν. Έτσι φαντάζονται την κανονικότητα;»