8 Μαΐου 1980: Γεώργιος Ράλλης: Ο πρώτος εκλεγμένος Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας

 

 

Την άνοιξη του 1980 και ειδικότερα στο τέλος Απρι¬λίου και στις αρχές Μαΐου συνέβησαν στο χώρο μας ιστορικά γεγονότα και η δημοκρατία την περίοδο εκείνη γνώρισε τις καλύτερες εποχές στη χώ¬ρα όπου εγεννήθη. Με άψογες δημοκρατικές διαδι¬κασίες η Βουλή των Ελλήνων εξέλεξε Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κ. Καραμανλή. Με άψογες επίσης διαδικασίες η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ εξέλε¬ξε αρχηγό της τον Γ. Ράλλη. Βέβαια, η εκλογή του Γ. Ράλλη δημιούργησε ορισμένους τριγμούς στο κόμμα της ΝΔ και απειλήθηκε η διάσπασή της. Η έγκυρη όμως παρέμβαση του Κ. Καραμανλή διεφύλαξε την ενότητα του κόμματος και δημιούργησε τις προϋπο¬θέσεις για την ομαλή πορεία του.
Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι ο Κ. Καραμανλής είχε αντιληφθεί ότι η εκλογή του ενός εκ των δυο μονομάχων, του Ευ. Αβέρωφ ή του Γ. Ράλλη, θα δημιουργούσε πικρίες εις τον άλλο. Για τον λόγο αυτό, πριν από την εκλογή τούς είχε καλέσει και τους δύο τότε «μονομάχους», παρουσία του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Κ. Παπακωνσταντίνου και τους είχε συστήσει να διαφυλάξουν, ως κόρη οφθαλμού, την ενότητα του κόμματος. Μάλιστα, είχε διαρρεύσει τότε η πληρο¬φορία ότι τους επέβαλε να δεχθούν ότι εκείνος που θα ήρχετο δεύτερος στην ψηφοφορία θα ορκιζόταν αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση. Ο ίδιος ο Κ. Καρα¬μανλής τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα είχε ανάμει¬ξη στην εκλογική αναμέτρηση. Λέγεται δε ότι στη συνάντηση εκείνη τους είπε: «Θέλετε, να παρέμβω, οπότε θα βγάλω εκείνον που εγώ επιθυμώ, ή θέλε¬τε να παραμείνω αμέτοχος;» Και οι δύο ζήτησαν να μην υπάρξει καμία παρέμβαση.
Βέβαια, το κλίμα της ουδετερότητας, το οποίο προ¬σπάθησε να περάσει στους δύο μονομάχους ο Κων¬σταντίνος Καραμανλής δεν υπήρχε στην κοινοβουλευτική ομάδα. Όλοι οι βουλευτές ησχολούντο με το θέμα της εκλογής του νέου αρχηγού και ο ένας προσπαθούσε να πείσει τον άλλον για τον καλύτερο υποψήφιο. Αντικειμενικά, μπορούμε να πούμε ότι η Κοινοβουλευτική ομάδα ήταν μοιρασμένη. Η πλευρά του Ευάγγελου Αβέρωφ ήταν περισσότερο αισιόδοξη. Υπολόγιζαν ότι ο Ευάγγελος Αβέρωφ θα συγκέ¬ντρωνε τους 104 από τους 175 βουλευτές που ήταν το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας. Η ομάδα του Γεωργίου Ράλλη ήταν περισσότερο συγκρατημέ¬νη. Πολλοί βουλευτές, ίσως οι περισσότεροι, είχαν πάρει ανοικτά θέσεις. Έτσι σημαντικά στελέχη όπως ο Κ. Μητσοτάκης, ο Γ. Μπούτος, ο Τζ. Τζανετάκης, ο Γ. Παλαιοκρασσάς, ο Στ. Δήμας, ο Σπ. Δοξιάδης, είχαν πάρει ανοικτά θέση υπέρ του Γ. Ράλλη. Άλ¬λα στελέχη όπως ο I. Βαρβιτσιώτης, ο Χριστόφορος Στράτος, ο Αλ. Παπαδόγγονας, ο Αθ. Τσαλδάρης, ο Αντ. Σαμαράς, ο Ν. Ζαρντινίδης, η Άννα Συνοδινού, ο Αθ. Γκελεστάθης κ.ά. ήσαν ανοικτοί υπέρ του Ευάγγελου Αβέρωφ. Υπήρχαν όμως και στελέ¬χη όπως ο Κ. Παπακωνσταντίνου, ο Κωστής Στεφανόπουλος, που δεν εκδηλώθησαν καθόλου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Υπήρχε όμως και μία συμπαγής ομάδα νέων βουλευ¬τών, οι οποίοι προήρχοντο από την παλαιά ομάδα της νεολαίας της ΕΡΕΝ, η οποία ανήκε στον στενό Καραμανλικό πυρήνα και η οποία θα έπαιζε αποφα¬σιστικό ρόλο για την εκλογή του νέου Αρχηγού του κόμματος. Την ομάδα αποτελούσαν οι εξής: Μιλτιάδης Έβερτ, Χάρης Καρατζάς, Δημήτρης Βουδού¬ρης, Βασίλης Μπεκίρης, Θ. Βύζας, Κ. Πρίντζος, Μ. Γαλελιανός, Ι. Δημόπουλος, Ελ. Κυριακού, Π. Καββαδάς, Ν. Αναστασόπουλος, Δ. Βλαχόπουλος, Αρ¬χέλαος Ιακωβίδης, Χρ. Φύσσας, Στ. Μπλέτσας και Αρ. Παυλίδης.
Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι στην ομάδα αυτή, την «ομάδα του Χίλτον» όπως ήταν γνωστή, υπήρ¬χαν διχασμένες απόψεις. Ήσαν μερικοί υπέρ του Ευ¬άγγελου Αβέρωφ και οι περισσότεροι έκλιναν προς τον Γεώργιο Ράλλη. Και τούτο διότι ο Γ. Ράλλης είχε αγκαλιάσει τους νέους βουλευτές, μεταξύ των οποί¬ων ήταν και «η ομάδα του Χίλτον».
Μετά από όλες αυτές τις διεργασίες συνήλθε την 8η Μαΐου 1980 και ώραν 11ην πρωινή στην αίθουσα της Γερουσίας η Κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας υπό την Προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Κ. Παπακωνσταντίνου, με θέμα ημερήσιας διάταξης την εκλογή Προέδρου του κόμματος. Μετά την έναρξη της Συνεδρίασης, ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας, Κ. Στεφανόπουλος, ανέγνωσε προς τους βουλευτές την επιστολή που του είχε απευθύνει την προηγούμενη ημέρα, 7 Μαΐου 1980, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Πράγματι, στις 8 Μαΐου 1980 συνήλθε στην Αίθου¬σα Γερουσίας της Βουλής η κοινοβουλευτική ομά¬δα της ΝΔ για την εκλογή του νέου αρχηγού. Παρόντες ήταν 175 βουλευτές. Υπέρ του Γ. Ράλλη ψή¬φισαν 88, υπέρ του Ευ. Αβέρωφ 84 και ευρέθη¬σαν και τρία ψηφοδέλτια λευκά. Αξίζει να τονίσου¬με ότι η εκλογική αναμέτρηση ήταν αγωνιώδης, διότι οι δύο μονομάχοι διεκδικούσαν την αρχηγία στή¬θος με στήθος. Κατά την καταμέτρηση των ψηφο¬δελτίων, αρχικώς είχε προβάδισμα ο Ευ. Αβέρωφ, αλλά στο τέλος επεκράτησε ο Γ. Ράλλης με τέσσε¬ρα μόνο ψηφοδέλτια.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΕΚΙΡΗΣ
τ. Βουλευτής – Υφυπουργός

 

Be the first to comment on "8 Μαΐου 1980: Γεώργιος Ράλλης: Ο πρώτος εκλεγμένος Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*