Τουρκία: Σε συζητήσεις τα αεροδρόμια της χώρας για κρατική στήριξη

Τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Τουρκίας βρίσκονται σε συζητήσεις για κυβερνητική στήριξη ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων καθώς η κρίση του κορονοϊού έχει διαλύσει την ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση της κατάστασης.

Τα αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προϋπολογισμού 9 δισ. δολ. πιέζουν την γενική διεύθυνση για τα αεροδρόμια (DHMI) για αναβολές στην καταβολή των ενοικίων, περικοπές και παρατάσεις στα συμβόλαια στο πλαίσιο των συλλογικών συζητήσεων που πραγματοποιούν, αναφέρουν οι πηγές που δεν κατονομάζονται.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε διαφορετικές καταλήξεις για το κάθε αεροδρόμιο, αντανακλώντας τις διαφορετικές συνθήκες στην κάθε περίπτωση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Η DHMI δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Η εγχώρια αγορά της Τουρκίας προστάτεψε τα αεροδρόμια της χώρας από το επίπεδο της κατάρρευσης που γνώρισαν άλλα αεροδρόμια στην Ευρώπη εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ακόμα και έτσι ωστόσο, η απώλεια των τουριστών και της διαµετακοµιστικής κυκλοφορίας είχε δυσµενείς συνέπειες για τον κλάδο. Το βασικό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο άνοιξε το 2019, χρησιμοποίησε μόλις το ένα τέταρτο της δυναμικότητας του που φτάνει συνολικά τους 90 εκατ. επιβάτες.

Το Sabiha Gokcen, το δεύτερο αεροδρόμιο της πόλης το οποίο διαχειρίζεται η Malaysia Airports Holdings Bhd, γνώρισε πτώση 52%. Πέντε αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων της Άγκυρας και της Σμύρνης τα οποίο διαχειρίζεται η Aeroports de Paris, είχαν πτώση 70%.

Τα αεροδρόμια έχουν υποβάλει διαφορετικά αιτήματα στις συζητήσεις, αναφέρουν οι πηγές.

Αν και οι τέσσερις τουρκικές κατασκευαστικές που διαχειρίζονται το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης μέσω της IGA Havalimani Isletmesi AS πρέπει να καταβάλουν ετήσιο τέλος 1,1 δισ. ευρώ ($1,33 δισ.) με βάση το 25ετές συμβόλαιο μίσθωσης, η εταιρεία έχει λάβει εγγυήσεις για αποζημιώσεις μέχρι η κίνηση να φτάσει σε ένα σημείο που δεν θα καταγράφει ζημιές.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει να αφαιρέσει την αξία της εγγύησης από το μίσθωμα στο αεροδρόμιο – που αποτελεί την βασική έδρα της Turkish Airlines – και να δώσει νέες ελαφρύνσεις στη συνέχεια, σύμφωνα με δύο πηγές.

Ένα άλλο αεροδρόμιο ενδεχομένως να καταλήξει σε συμφωνία για την αναβολή των μισθωμάτων για δύο χρόνια με ανάλογη επέκταση του συμβολαίου, αναφέρει μια από τις πηγές.