ΗΠΑ: Όσοι έχουν εμβολιαστεί με τη 2η δόση και έρθουν σε επαφή με κρούσμα, δεν χρειάζεται να μπουν καραντίνα

Όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού – δηλαδή έχουν κάνει και τις δόσεις των εμβολίων των Pfizer / BioNTech ή της Moderna – μπορούν να παραλείψουν την καραντίνα εάν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί από τον ιό, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι τα άτομα αυτά πρέπει να σταματήσουν να λαμβάνουν προφυλάξεις. Απλά δεν είναι απαραίτητη να καραντίνα, όπως μεταδίδει το CNN επικαλούμενο τις σχετικές οδηγίες.

«Πλήρως εμβολιασμένα άτομα που πληρούν τα κριτήρια δεν θα απαιτείται πλέον να τεθούν σε καραντίνα μετά από έκθεση σε κάποιον που έχει μολυνθεί με COVID-19», γράφει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στην ιστοσελίδα του με τις οδηγίες σχετικά με τον εμβολιασμό.

«Τα εμβολιασμένα άτομα που έχουν εκτεθεί σε κάποιο ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 δεν υποχρεούνται να μπουν καραντίνα εάν πληρούν όλα τα ακόλουθα κριτήρια», εξηγεί το «CDC».

Ποια είνα τα κριτήρια: Θα πρέπει να έχουν πλήρως εμβολιαστεί, δηλαδή να έχουν κάνει και τις δόσεις του εμβολίου όπως επίσης και να έχουν περάσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες από τη δεύτερη δόση.

Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζονται 15 ημέρες για να αναπτυχθεί πλήρης ανοσία μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου.

Αλλά το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) επισημαίνει ότι η προστασία μπορεί να εξασθενίσει μετά από τρεις μήνες.

«Κατά συνέπεια, όσοι έκαναν την τελευταία τους δόση πριν από τρεις μήνες ή περισσότερο, θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα εάν εκτεθούν σε ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Θα πρέπει επίσης να μπουν σε καραντίνα εάν εμφανίσουν συμπτώματα», όπως διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση.