Ταραντίλης: Μη συγχέουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία με την ασυδοσία των τραμπούκων

Εμβληματική μεταρρύθμιση που στοχεύει στην αποκατάσταση της ακαδημαϊκής ελευθερίας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ασφάλεια των πανεπιστημίων ο κ. Χρήστος Ταραντίλης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών περιέγραψε τις εικόνες παρακμής και ανομίας που επικρατούν σε αρκετά ακαδημαϊκά ιδρύματα και κάλεσε την αντιπολίτευση να μην συγχέει την ελευθερία με την ασυδοσία.

«Το πανεπιστήμιο είναι κορυφαίος ανθρωπιστικός Θεσμός και θα περιμέναμε πιο σώφρονα αντιμετώπιση από την αντιπολίτευση» ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. «Καμία ουσιαστική συζήτηση δεν μπορεί να γίνει αν δεν ξεκαθαρίσουμε τι είδους πανεπιστήμια θέλουμε και ποια είναι η αποστολή του πανεπιστημίου. Εμείς θεωρούμε ότι αποστολή των πανεπιστημίων είναι η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, η έρευνα και η εξάλειψη κοινωνικών ανισοτήτων. Πώς να εκπληρωθεί ο σκοπός όταν καθηγητές και φοιτητές βιώνουν βία και παραβατικότητα;» ανέφερε ο κ. Ταραντίλης για να προσθέσει «Με βάση την κοινή λογική η κυβέρνηση εισάγει μια εμβληματική μεταρρύθμιση».

«Γνωρίζουμε την έντονη και ψυχοφθόρα διαδικασία εισαγωγής στα πανεπιστήμια για παιδιά και γονείς. Πως ετοιμάζει όμως, η πολιτεία την υποδοχή αυτών των παιδιών; Πως συναινούμε στην εικόνα υποβάθμισης; Πως δεχόμαστε εισακτέους της «λευκής κόλλας»; Γιατί ανεχόμαστε να βλέπουν αυτά τα παιδία εικόνες εκτεταμένης διακίνησης ναρκωτικών, παραεμπόριο και να αναρωτιούνται τόσο τα ίδια όσο και οι γονείς τους αν άξιζε ο κόπος τους;» συνέχισε ο υπουργός για να συμπληρώσει πως η κατάσταση που επικρατεί στους ακαδημαϊκούς χώρους αποτυπώνει την αποτυχία της πολιτείας.

«Κάθε είδους βία, σωματική, λεκτική ψυχολογική ασκείται στους χώρους των πανεπιστημίων. Βέβαια η αντιπολίτευση αντιδρά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδώσει στο εξαιρετικό προσωπικό των πανεπιστημίων αλλά και στην κοινωνία ένα θεσμικό πλαίσιο ορθής λειτουργίας των ανώτατων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων για το οποίο είχε δεσμευτεί προεκλογικά. Η αντιπολίτευση εκφράζει το φόβο για τις ομάδες ασφάλειας των πανεπιστημίων. Ομως επι δεκαετίας κυριαρχεί ο φόβος καθηγητών και φοιτητών για τις ομάδες τραμπούκων. Δεν έχει υπάρξει καταδίκη για τους τραμπούκους που επιτίθενται σε όσους εκφράζουν διαφορετική άποψη. Καμία προσπάθεια περιορισμού αυτών των φαινομένων δεν τελεσφόρησε. Μήπως συγχέουμε την ελευθερία με την ασυδοσία;» είπε ο κ. Ταραντίλης.