ΠΑΤΡΑ: Οι Γονείς για τα κρούσματα στα σχολεία – «Η κυβέρνηση να πάρει τώρα όλα τα μέτρα για ασφάλεια»

 

Γονείς, μαθητές, το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας με μεγάλη ανησυχία. Εδώ και ένα χρόνο, τα σχολεία ανοιγοκλείνουν απουσία ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των διαδοχικών κυμάτων της πανδημίας.
Κάθε επανέναρξη της δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας βρίσκει τις σχολικές μονάδες στην ίδια ή και χειρότερη κατάσταση που υπήρχε την τελευταία φορά που έκλεισαν.
Σε όλη αυτή την περίοδο το κίνημα των γονέων έχει αναδείξει με προτάσεις και με κινητοποιήσεις τα μέτρα και τις λύσεις που απαιτούνται για να μην πάει και μια δεύτερη σχολική χρονιά χαμένη.
Η συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών με παιδιά στα σχολεία, έχει βάλει, για ακόμη μια φορά, το χέρι βαθιά στην τσέπη, παρόλο τα οικονομικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας. Για να ανταποκριθούν στις τεχνικές ανάγκες της «τηλε-εκπαίδευσης», στα φροντιστήρια, στη μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία, στη φύλαξη και επιτήρηση των παιδιών στα ωράρια της τηλε-εκπαίδευσης, και ένα σωρό άλλες πρωτόγνωρες υποχρεώσεις.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση μετά το φιάσκο του «εμβληματικού» σχεδίου των μασκών και των παγουρίνων, όχι μόνο δεν έχει ενισχύσει το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά ακόμη και σήμερα τα σχολεία έχουν κενά εκπαιδευτικών, ο προϋπολογισμός για την παιδεία είναι κατά 8% μειωμένος σε σχέση με της προηγούμενης χρονιάς. Αντί να ενισχύσει το εκπαιδευτικό σύστημα σε ανθρώπινους πόρους και υποδομές που να εξασφαλίζουν την ασφαλή και παιδαγωγικά σωστή λειτουργία των σχολείων έχει μετατρέψει την τηλε- διδασκαλία σε πανάκεια.
Καθόλη την περίοδο της καραντίνας η Κυβέρνηση νομοθετεί στα θέματα εκπαίδευσης σαν να μην υπάρχει αύριο! Με την εκπαιδευτική κοινότητα σε υποχρεωτική καταστολή, με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων σε αδυναμία και απαγόρευση να συνεδριάσουν και να κινητοποιηθούν λόγω της πανδημίας, η κυβερνητική πλειοψηφία με τους νόμους που εγκρίνει υπονομεύει τη Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση. Υπενθυμίζουμε τους νόμους για την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, την αλλαγή του τρόπου πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, την τράπεζα θεμάτων, τον εξοστρακισμό μαθημάτων από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, το νόμο για την τεχνική εκπαίδευση που οδηγεί 15χρονους μαθητές εκτός του σχολείου και της γενικής μόρφωσης, την ισοτίμηση των πτυχίων των ελληνικών ΑΕΙ με αυτά κάθε είδους Κολεγίου, κ.α.
Το εκπαιδευτικό σύστημα αντί να ενισχύεται με εκπαιδευτικούς, ενισχύεται με αντιεκπαιδευτικούς νόμους, οι οποίοι θα οδηγήσουν 10δες χιλιάδες μαθητές εκτός της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και απευθείας στην επιλογή των κάθε λογής ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.