Αύξηση 200% μέσα σε μία εβδομάδα του ιικού φορτίου στην Αττική

Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας, Ν.Θωμαΐδης σημείωσε σήμερα ότι η αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική ξεπερνά το 200% σε σχέση με τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας.

Παράλληλα, ο κ. Θωμαΐδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Antenna, παρατήρησε ότι υπάρχει «εκτεταμένη διασπορά στην Αττική», η οποία «ενδέχεται να συνδέεται με τα στελέχη που είναι πιο μεταδοτικά».

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γ.Παναγιωτακόπουλος, εξήγησε ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού δε σχετίζονται με την αυξημένη θνητότητα, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σχετίζονται με την αυξημένη, συγκριτικά με το διάστημα προ 15 ημερών, διασπορά του κορονοϊού στα σχολεία.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, τόνισε πως βρισκόμαστε σε μια «κρίσιμη καμπή της επιδημίας» απαντώντας στο ερώτημα αν προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, εξηγώντας ότι «υπάρχουν δεδομένα που επηρεάζουν τη μεταδοτικότητα».

Για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca, ο κ. Παναγιωτακόπουλος ξεκαθάρισε ότι απλά «ορισμένες χώρες θεώρησαν ότι δεν έχουν επαρκή δεδομένα, όχι ότι δεν είναι αποτελεσματικό». Παράλληλα, υπογράμμισε τη θετική πλευρά, ότι δηλαδή είναι «το τρίτο εμβόλιο που πήρε έγκριση από τον ΕΜΑ εμώ ένα τέταρτο βρίσκεται υπό αξιολόγηση».