ΠΑΤΡΑ: Ανησυχία από την κινητικότητα των πολιτών παρά το απαγορευτικό – Γώγος: «Ίσως χρειαστούν περαιτέρω μέτρα, ακόμα και lockdown»!

Το ζήτημα των κρουσμάτων της μετάλλαξης ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς, τη στιγμή μάλιστα που η διασπορά του ιού στη χώρα παραμένει αυξημένη ειδικά στην Αττική όπου χθες καταγράφηκαν 355 νέες μολύνσεις Sars-Cov-2 σε σύνολο 733 κρουσμάτων.

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, που είναι και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στο Mega για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού είπε ότι «πέραν των προβλημάτων που είχαμε, προστίθεται και το θέμα των μεταλλάξεων, γιατί υπάρχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα», ωστόσο έσπευσε να προσθέσει ότι «για τα τρία εγκεκριμένα εμβόλια, σε μεγάλο βαθμό καλύπτονται οι μεταλλάξεις, τουλάχιστον η βρετανική. Για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχουμε μικρότερη κάλυψη, αλλά επαρκεί με δεδομένο τη μεγάλη παραγωγή αντισωμάτων που προκαλείται από τα εμβόλια». Επίσης, όπως εκτίμησε, πρέπει να γίνουν γρήγορα οι εμβολιασμοί, γιατί όσο κυκλοφορεί ο ιός θα πληθαίνουν οι μεταλλάξεις.

Ο κ. Γώγος μίλησε και για τις «ανησυχητικές εικόνες» από τον συνωστισμό σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως στην Αττική, λέγοντας ότι «σε περιπτώσεις μεγάλου συγχρωτισμού έχουμε διασπορά και σε ανοιχτούς χώρους. Οι εικόνες είναι ανησυχητικές. Βρισκόμαστε σε μεγάλη πίεση. Επιδημιολογική, αλλά και πίεση στο Σύστημα Υγείας. Υπάρχει πρόβλημα σε μεγάλες αστικές περιοχές. Ελαττώνεται η διαθεσιμότητα στις ΜΕΘ. Η αύξηση της κάλυψης δημιουργεί προβλήματα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα μείγμα δύσκολο στη διαχείριση».

«Ας κρατήσουμε τα βασικά μέτρα προστασίας, αλλιώς είναι πιθανόν να χρειαστούν και περαιτέρω μέτρα, ακόμα και lockdown. Αυτά πρέπει να αποφύγουμε», πρόσθεσε ο κ. Γώγος.