Πανεπιστημιακή αστυνομία: Διαφωνία και ενστάσεις από τους συνδικαλιστές της Αστυνομίας

Η δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι μια έμμεση παραδοχή ότι η νομοθέτηση της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου απέτυχε στην πράξη; Είναι ένα ερώτημα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, από τα πολλά που καταθέτει μαζί με τις ενστάσεις της για την λειτουργία του νέου σώματος της ΕΛ.ΑΣ..

Αμφιβολίες για την εκπαίδευση
Το συνδικαλιστικό σωματείο κάνει λόγο για περιορισμένες δυνατότητες και αμφίβολη εκπαίδευση των 1.000 ειδικών φρουρών που αναμένεται να προσληφθούν το επόμενο διάστημα, αναφέρει χαρακτηριστικά η Ένωση, σχολιάζοντας ότι “είμαστε ίσως η μοναδική Ευρωπαϊκή Χώρα που κάθε ζήτημα που ανακύπτει σε οποιονδήποτε Οργανισμό και το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί άλλως, ανατίθεται στην Ελληνική Αστυνομία”.

“Πρόβατα επί σφαγή”, κινδυνεύουν να αποτελέσουν τα μέλη της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, σύμφωνα με το συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών, που κάνει λόγο για μετατροπή “ενός αμιγώς πολιτικού ζητήματος σε αστυνομικό”. Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά η Ένωση, σε περίπτωση έκνομης ενέργειας εναντίον τους που θα υπερβαίνει τις δυνατότητές τους (επίθεση με μολότοφ, μαχαίρι ή από μεγάλο αριθμό ατόμων κ.λ.π.), θα κληθούν να επέμβουν οι ίδιες Υπηρεσίες που υπάρχουν και σήμερα (διμοιρίες ΜΑΤ- Ασφάλεια- ΔΙΑΣ- ΟΠΚΕ- ΔΡΑΣΗ – Α.Δ. κ.λ.π.), μεταφέροντας όλες τις ευθύνες στην ΕΛ.ΑΣ., την ώρα που τα πανεπιστήμια έχουν αυτοδιοίκητο.

Παράλληλα θέτει ερωτήματα για το “ποιος εγγυάται τη σωματική ακεραιότητα των άοπλων αστυνομικών σε χώρους που ακόμα και σήμερα οργανωμένες αστυνομικές δυνάμεις δεν καλούνται να επέμβουν;”. Ενστάσεις θέτει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών και για τα ανακριτικά καθήκοντα τον ειδικών φρουρών, καθώς όπως αναφέρεται οι απόφοιτοι της Σχολής Αστυφυλάκων εκπαιδεύονται για τουλάχιστον 3 έτη ώστε να είναι ανακριτικοί υπάλληλοι, με το νεοσύστατο σώμα να μην έχει τόσο μεγάλη χρονικά εκπαίδευση.

Τέλος η Ένωση σχολιάζει ότι οι προσλήψεις έρχονται την ώρα που “η κοινωνία οικονομικά βρίσκεται σε οικονομικό λοκντάουν εξαιτίας της πανδημίας” και χωρίς ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να έχει αυξηθεί. Όπως προειδοποιεί χαρακτηριστικά η Ένωση, “η ΕΛ.ΑΣ. ως Οργανισμός και οι υπηρετούντες σε αυτή οπουδήποτε κλήθηκαν να εφαρμόσουν τα όσα το Σύνταγμα και οι Νόμοι ορίζουν, δόθηκαν τα κατάλληλα νομοθετικά εργαλεία και οι κατάλληλες κατευθύνσεις, ανταπεξήλθαν, ενώ όπου και όποτε οι Αστυνομικές Δυνάμεις έχουν επιχειρήσει με “ερμαφρόδιτες” εντολές – οδηγίες πάντα αποτύγχαναν!”.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών καταγγέλλει μάλιστα ότι αν και προσπάθησε να καταθέσει τις απόψεις της στη διαδικτυακή πλατφόρμα opengov.gr, όπου είχε τεθεί προς διαβούλευση το νομοσχέδιο, δεν τα κατάφερε, καθώς όπως τονίζει σε ανακοίνωση της η ιστοσελίδα δεν λειτουργεί. Κάνει λόγο μάλιστα για σειρά από καταγγελίες μελών της που επιχείρησαν και δεν κατάφεραν να καταθέσουν τις προτάσεις τους στην εν λόγω πλατφόρμα.

https://www.thetoc.gr/