ΠΑΤΡΑ: 160 Χρόνια Οίνο-Ποιεί – Φύτευση των αμπελώνων 1861

Στους πρόποδες του Παναχαϊκού, σε υψόμετρο διακοσίων μέτρων βρίσκεται το οροπέδιο Ριγανόκαμπος όπου ο Gustav Clauss το 1861 αγοράζει 82 στρέμματα γη και καλλιεργεί αμπελώνες σε αρμονική συνύπαρξη με το περιβάλλον, εκμεταλευόμενος την ιδανική θέση του κτήματος.

Το 1865 αποκτά και άλλη γη (παραχωρητήριο 2856/6-12-1865 30 στρέμματα και 2857/14-12-1865 20 στρεμμάτων περίπου).
Φυτεύει καινούργιους αμπελώνες και ονομάζει Gutland την όλη περιοχή, όπως την έλεγε η κόρη του κατ’ αντιστροφή της Γερμανικής λέξης Landgut που σημαίνει ῾῾κτήμα῾῾ και κατά προέκταση ῾῾εύφορη γη῾῾.

Εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχε ο εξοπλισμός για φύτευση αμπελώνα όπως χρησιμοποιείται σήμερα. Παρ᾽ όλα αυτά, πολλές από τις τότε χειρωνακτικές εργασίες γίνονται και σήμερα.
Αρχικά, ακολουθούσε μια βαθιά άροση του, στη συνέχεια σβάρνισμα και ισοπέδωμα του εδάφους, εργασίες που πραγματοποιούνταν με άλογο. Στη συνέχεια, τα άτομα που ασχολούνταν με την καλλιέργεια του αμπελώνα προετοίμαζαν το έδαφος με εργαλεία (τσάπες, φτυάρια, τσουγκράνες) για την φύτευση. Η τοποθέτηση των νέων φυτών γινόταν με γνώμονα την κυπελοειδή διαμόρφωση, την πιο διαδεδομένη μέθοδο καλλιέργειας της εποχής εκείνης.
Για την φύτευση της αμπέλου χρησιμοποιούσαν ένα μεγάλο και χοντρό σίδερο, όπου με αυτό το εργαλείο δημιουργούνταν μικρά ανοίγματα 25 εκατοστών στο έδαφος, όπου και φυτεύονταν το αμπέλι. Στην συνέχεια ακολουθούσε πότισμα, και κάθε φυτεμένο αμπέλι σημαδευόταν με ένα καλάμι.

 

Μετά από 160 χρόνια ιστορίας ο αμπελώνας του κάστρου στέκει αγέρωχα ακόμα στην πλαγιά όπου επέλεξε ο Gustav Clauss, αποδεικνύοντας ότι η επιλογή του ήταν μελετημένη και σοφή. Οι πρόποδες του λόφου έχουν διπλό ρόλο, καθώς προστατεύουν τον αμπελώνα από τις σπάνιες συνθήκες παγετού όπως και απο τις θερμές αέριες μάζες του καλοκαιριού. Το μικροκλίμα της περιοχής με τους δυτικούς -δροσερούς- ανέμους κατά την διάρκεια των θερμών μηνών σε συνδυασμό με το αμμοαργιλώδες έδαφος με την καλή αποστράγγιση υδάτων, δημιουργούν την δυνατότητα για παραγωγή ανωτέρας ποιότητας σταφυλιών. Από το συγκεκριμένο αμπελοτεμάχιο παράγεται η σειρά Castro Clauss.