Πανεπιστήμια: Κάμερες, σύστημα ελεγχόμενης εισόδου και πανεπιστημιακή αστυνομία με ειδικές στολές χωρίς όπλα

Κέντρα… επιχειρήσεων με την διαχείριση καμερών που θα τοποθετηθούν στα σημεία ελεγχόμενης πρόσβασης, σε κοινόχρηστους χώρους και σε χώρους εργαστηρίων με ακριβό εξοπλισμό, θα λειτουργήσουν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Θα τα διαχειρίζονται στελέχη της νεοσύστατης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας ή Ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο που θα καταθέσουν τα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη.

Οι “πανεπιστημιακοί” αστυνομικοί, που θα φορούν διαφορετικού χρωματισμού στολή, θα λαμβάνουν εντολές από το κέντρο επιχειρήσεων στην περίπτωση εντοπισμού έκνομων ενεργειών, ενώ θα προβαίνουν σε περιπολίες εντός των πανεπιστημίων και θα φυλάσσουν κρίσιμες υποδομές και εγκαταστάσεις.

Υποχρεωτικό θα είναι το σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης στις εισόδους-εξόδους των ΑΕΙ με έκδοση σχετικού κανονισμού, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αυτό θα λαμβάνεται υπόψιν κατά την ετήσια τακτική επιχορήγηση τους, όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Όχι όπλα, μόνο σπρέϊ
Το νέο σώμα θα είναι άοπλο και θα φέρει αμυντικό εξοπλισμό, που εμπεριέχει γκλομπ, χειροπέδες και ειδικό σπρέι πιπεριού, ενώ η στελέχωσή του θα γίνει από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικούς φρουρούς που θα προσληφθούν ειδικά για αυτόν τον σκοπό, Η πρώτη προκήρυξη θα είναι για 1.000 οργανικές θέσεις, με προοπτική να διπλασιαστεί ο αριθμός τους, ενώ θα απασχολούνται 200 άτομα ανά βάρδια, με ιδιαίτερη έμφαση στα πέντε Α.Ε.Ι. με τη μεγαλύτερη ανάγκη (ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πάτρα).

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης ερωτώμενος για το ποιες ενέργειες θα ακολουθηθούν στις περιπτώσεις ενδεχόμενων επιθέσεων εναντίον στελεχών της πανεπιστημιακής αστυνομίας, απάντησε πως αν συμβεί οτιδήποτε από το οποίο κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές ή εγκαταστάσεις θα υπάρχουν προσθήκες από άλλες υπηρεσίες και θα εξελίσσονται αστυνομικές επιχειρήσεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους. Την πρόσληψη, εκπαίδευση και την παροχή του εξοπλισμού τους έχει αναλάβει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Θα υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ., και θα συνεργάζονται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Τα μέλη της συγκεκριμένη ομάδας θα έχουν πλήρη προανακριτικά καθήκοντα, δυνατότητα συλλήψεων και σχηματισμό δικογραφιών. Η μισθοδοσία τους θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Αναφορικά με τις αντιδράσεις κάποιων καθηγητών του ΕΜΠ στην δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ο κ. Χρυσοχοίδης τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας της και επεσήμανε την εισβολή ατόμων στο γραφείο του πρύτανη Ανδρέα Μπουντουβή, τον περασμένο Νοέμβριο, ο οποίος γλύτωσε από τύχη, όπως υποστήριξε, καθώς διέφυγε, με τους δράστες να προβαίνουν σε καταστροφές του πανεπιστημιακού χώρου.

“Από θαύμα δεν συνέβη κάτι τραγικό”
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε πως από τον Φεβρουάριο του 2017 έως και τον Νοέμβριο του 2020 είχαν καταγραφεί 20 βίαια περιστατικά, μαχαιρώματα σε υπαλλήλους, μπλοκαρισμένες είσοδοι-έξοδοι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι από “θαύμα δεν συνέβη κάτι τραγικό και δεν έχουμε θρηνήσει θύματα”. Επεσήμανε επίσης τα περιστατικά βίας και επιθέσεων σε βάρος του καθηγητή Άγγελου Συρίγου, του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ Δημήτρη Μπουραντώνη και την απόπειρα σε βάρος του πρύτανη του ΕΜΠ Ανδρέα Μπουντουβή.

Μέχρι σήμερα όπως αναφέρθηκε η προστασία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ήταν ανεπαρκής, ο φωτισμός τους ελλιπέστατος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εστίες έντασης και παραβατικότητας κάθε είδους. Σε κάθε πανεπιστήμιο θα διορίζεται ένας τεχνικός ασφάλειας που θα είναι αρμόδιος για την φύλαξη, πυροπροστασία, την συντήρηση και αναβάθμιση του φωτισμού.

Τα τμήματα του νέου σώματος θα έχουν έδρα εσωτερικά των ΑΕΙ, όταν το προσωπικό τους λάβει την ειδική εκπαίδευση για τον τρόπο χειρισμού εγκληματικών-παραβατικών συμπεριφορών εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

ΑΣΟΕΕ
Σχέδια και χαρτογράφηση
Παράλληλα έχουν καταρτιστεί ειδικά σχέδια ασφάλειας και επέμβασης στα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην περίπτωση που εξελίσσονται έκνομες ενέργειες. Τα συγκεκριμένα σχέδια περιλαμβάνουν την χαρτογράφηση πανεπιστημίων εσωτερικά και εξωτερικά, τις εισόδους πρόσφορης πρόσβασης αστυνομικών δυνάμεων, τις ομάδες κρούσης που μπορεί να απαιτηθούν. Επίσης περιλαμβάνεται ένα εγχειρίδιο-manual ενεργειών ανάλογα με το αδίκημα που διαπράττεται, την πιθανή καταγραφή προσαχθέντων-συλληφθέντων με την δημιουργία τράπεζας δεδομένων και “χειρουργικές” επεμβάσεις για ειρηνικές εκκενώσεις…

 

https://www.thetoc.gr/