ΑΧΑΪΑ: Μαζεμένα 2-3 ημερών τα πολλά κρούσματα – Τι λένε Γώγος – Καρβέλης – Μπονάνος – Τα μεθεόρτια της Πάτρας και το Γηροκομείο Καλαβρύτων

Καμπανάκι χτύπησε χθες στην Αχαΐα που ήρθε τρίτη πανελλαδικά σε αριθμό κρουσμάτων καθώς ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 47 περιστατικά. Οπως όλα δείχνουν πρόκειται για αποτέλεσμα της κινητικότητας του πληθυσμού κατά την περίοδο των εορτών.
Κάτι που περίμενε και περιμένει η επιστημονική κοινότητα σύμφωνα με τις επισημάνσεις που έκανε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής διαχείρισης του κορονοϊού στη χώρα μας, Χαράλαμπος Γώγος.
Αλλωστε η αναμονή αυτών των στοιχείων ήταν που έκανε τους εμπειρογνώμονες να δώσουν πράσινο φως μόνο για το άνοιγμα των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. «Ανοίξαμε μόνο τα δημοτικά σχολεία, τα ειδικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς διότι η ερχόμενη εβδομάδα θα μας δείξει την πραγματική εικόνα που θα έχουμε μετά την κινητικότητα των γιορτών. Ηδη έχει καταγραφεί αύξηση του ιϊού φορτίου».
Αν κρίνουμε από τις διαγνώσεις της Αχαΐας, το «δώρο» της εορταστικής περιόδου άρχισε ήδη να έρχεται.
Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει θέσει σε επιφυλακή τις τοπικές υγειονομικές αρχές. «Μπαίνουμε σε ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Οι εικόνες που επικράτησαν στην πόλη όλη την περίοδο των εορτών προμήνυαν για τα αποτελέσματα αυτά. Καλούσαμε τον κόσμο να προσαρμοστεί και να εφαρμόζει τα μέτρα αλλά δεν εισακουστήκαμε. Πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε άσχημες εξελίξεις» μας είπε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης.

Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι πολύ μικρότερος. Όπως εξηγεί  ο αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, στο Skaiapatras.gr   υπεύθυνος για θέματα υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος, ο αριθμός που προέκυψε χθες ήταν το άθροισμα των κρουσμάτων τριών ημερών.

«Στο νούμερο που ανακοινώθηκε το Σάββατο, συμπεριλαμβάνονται τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στις 5, στις 7 αλλά και στις 8 Ιανουαρίου» ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι μέσα σε αυτά τα κρούσματα συμπεριλαμβάνονται και αυτά που προέκυψαν στο γηροκομείο των Καλαβρύτων. Να σημειώσουμε ότι από εκεί αναμένονται απαντήσεις σε μοριακά τεστ που έχουν γίνει ενώ τα κρούσματα που εντοπίστηκαν αρχικά είναι 12.

ΚΑΛΛΙΜΑΝΟΠΟΥΛΕΙΟ ΕΥΓΗΡΕΙΟ
Στο πλαίσιο προγραμματισμένου ελέγχου που έγινε εντοπίστηκαν κρούσματα σε προσωπικού και τροφίμους. Μέχρι χθες είχαν βγει 11 θετικά τεστ εκ των οποίων τα 9 αφορούσαν σε φιλοξενούμενους στο Καλλιμανοπούλειο Ευγηρείο και δύο σε εργαζομένους.
«Χθες διενεργήθηκαν τεστ σε όλο το προσωπικό, διοίκηση και φιλοξενούμενους και σήμερα αναμένουμε τα αποτελέσματα. Ελπίζουμε να έχει περιοριστεί ο ιός στα 11 κρούσματα που έχουν διαγνωστεί ήδη» μας είπε ο κ. Καρβέλης.
Υπογραμμίζουμε ότι και τα 11 κρούσματα ήταν ασυμπτωματικά.
ΒΡΕΦΟΣ ΣΤΟ ΠΓΝΠ
Εντωμεταξύ σε καλή κατάσταση νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΠ βρέφος 9 μηνών από το Αγρίνιο που διαγνώστηκε με κορονοϊό. Θετική στον ιό ήταν και οι δύο γονείς του.