Χρηματιστήριο: Πετρέλαιο και κορωνοϊός προκαλούν «κραχ» στις αγορές

Πέφτουν χωρίς φρένο οι διεθνείς χρηματαγορές, καθώς πανικόβλητοι οι επενδυτές κοιτάνε να φύγουν όπως–όπως από τις αγορές μετοχών και στρέφονται στην ασφάλεια των ομολόγων και νομισμάτων όπως το γεν – καθώς ο πόλεμος τιμών στο πετρέλαιο σε συνδυασμό με τις αρνητικές επιδράσεις του κορωνοϊού φέρνει πιο κοντά από ποτέ τα τελευταία 12 χρόνια το φάσμα μια νέας παγκόσμιας κρίσης.

Το πετρέλαιο νωρίτερα έχανε πάνω από 30% καθώς η Σαουδική Αραβία άνοιξε πόλεμο τιμών με τη Ρωσία. Eίναι η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το ξέσπασμα του πόλεμου του Κόλπου, το 1991.

Η κρίση στην αγορά πετρελαίου έγινε η θρυαλλίδα για ένα χρηματιστηριακό «λουτρό αίματος» αλλά και μια πανικόβλητη στροφή προς τα θεωρούμενα επενδυτικά καταφύγια – το οποίο έχει προηγούμενο μόνο στο 2008 και τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση.

Οι ενδείξεις futures στη Wall Street παραπέμπουν σε άνοιγμα με πτώση 5%, που αποτελεί limit down για το αμερικανικό χρηματιστήριο. Οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις δεν είναι πολύ καλύτερες καθώς οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις για τις οικονομίες από την εξάπλωση της επιδημίας αλλά και η χρηματιστηριακή προσγείωση στο νέο τοπίο μόλις τώρα αρχίζει.

Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του Τομ Χόλαντ, αναλυτή της Gavecal Research στους FT: «Aν είχατε ποτέ απορία τι θα συμβεί αν βυθίσετε μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα σε ένα λουτρό αίματος…., τώρα πια ξέρετε».

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι η πτώση των αγορών θα έχει μέλλον, καθώς η ύφεση είναι πλέον το πιο πιθανό σενάριο για την Ευρώπη και ενδεχομένως τις ΗΠA.

Κραχ και στο Ελληνικό χρηματιστήριο

«Μαύρη» Δευτέρα ξημέρωσε και για την ελληνική ρηχή αγορά βιώνει ένα ακόμα κραχ. Η βουτιά είναι ανάλογη με αυτή μετά την επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων (capital control) καθώς ο Γενικός Δείκτης έχανε λίγο μετά το άνοιγμα 12,8% φθάνοντας στις 594,88 μονάδες (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ). Λίγο πριν τις 12 ο Γενικός Δείκτης είχε μαζέψει μέρος των απωλειών, υποχωρώντας 8,27% στις 628,13 μονάδες με τον τζίρο στα 34,33 εκατ. ευρώ.

Από τα υψηλά επίπεδα της Οδού Αθηνών έχουν χαθεί 14 δισ. ευρώ και πλεον η αγορά είναι αντιμέτωπη με τά χειρότερα σενάρια. Το ΧΑ μετρά ήδη πτώση 38% από τα υψηλά των 948,64 μονάδες, στις 24 Ιανουαρίου. Εν μέσω διεθνών ρευστοποιήσεων και κατάρρευσης των διεθνών αγορών, του πετρελαίου, εμπορευμάτων αυτό που κοιτούν οι διαχειριστές είναι κατά πόσο τα μέτρα των κυβερνήσεων οδηγούν σε επιβράδυνση των κρουσμάτων του ιού.