Δυτική Αχαΐα – Σαγέικα: Στόλισαν και δεν μπορούν να χαρούν το καμάρι του χωριού

Τέτοια «τιμωρία» ούτε στο χειρότερο εχθρό σου… Και μάλιστα τέτοιες χρονιάρες μέρες. Οι άνθρωποι, εκεί στα Σαγέικα, έφτιαξαν με τα χεράκια τους και με τη φαντασία τους ένα ονειρεμένο, για τα δεδομένα ενός απλού χωριού, χριστουγεννιάτικο δέντρο, που θα το ζήλευε κι η Αθήνα ακόμα, αλλά δεν μπορούν να το απολαύσουν.
Οπως έλεγε, με παράπονο, η πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σαγεϊκων, Βασιλική Χριστοδουλοπούλου, «καλά-καλά ούτε να το δούμε μπορούμε τα βράδια, που είναι και αναμμένο…». Δίκιο έχει. Η καραντίνα έχει κλειδώσει στα σπίτια του τον κόσμο, ειδικά τα βράδια δεν κυκλοφορεί ψυχή έξω. Σκεφτείτε σ’ ένα χωριό όπως τα Σαγέικα πώς είναι η εικόνα…
Και είχαν τόσο ωραία σχέδια στον Εκπολιτιστικό γι’ αυτά τα Χριστούγεννα. Από τα περσινά Χριστούγεννα είχαν αποφασίσει τι θα έκαναν. Ο Σύλλογος κλείνει το 2021 10 χρόνια «νέας» ζωής! Το 2011 ήταν που αναβίωσε και ξαναζωντάνεψε ο Σύλλογος. Γι’ αυτό και ετοίμαζαν γιορτές και πανηγύρια φέτος. Αλλά λογάριαζαν χωρίς τον κορονοϊό…
Τι έμεινε στα χαρτιά απ’ αυτά που σκόπευαν να κάνουν μπροστά στο εντυπωσιακό δέντρο οι άνθρωποι του Συλλόγου και της Κοινότητας;
-μια χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά του χωριού και της Κοινότητας
-ένα πολύ ξεχωριστό χάπενινγκ που ετοίμαζε το χορευτικό τμήμα του Εκπολιτιστικού. Σημειωτέον, μιλάμε για ένα απ’ τα κορυφαία χορευτικά της Αχαϊας και όχι μόνο. Πριν δύο χρόνια, σε παγκόσμιο διαγωνισμό χορού στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου Πατρών, το χορευτικό τμήμα των Σαγεΐκων πήρε πρώτη θέση!
-γιορτή παραμονή πρωτοχρονιάς, με τον Αγιο Βασίλη να μοιράζει δώρα και γλυκά στα παιδιά.
Κι έτσι απέμεινε το δέντρο μόνο να το βλέπουν και να το θαυμάζουν…
«Θα ήταν μια γλυκιά παρηγοριά
στη μονοτονία της καθημερινότητας»
«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα απ’ όσα είχαμε σχεδιάσει… Εδώ καλά-καλά δεν μπορούμε να το απολαμβάνουμε τα βράδια. Ούτε να το βλέπουμε, έτσι που είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας. Τι να πω… Οι γιορτές και οι εκδηλώσεις που θα κάναμε μπροστά από το δέντρο μας θα ήταν μια παρηγοριά μέσα στην κατάσταση μιζέριας που βιώνουμε όλοι μας. Θα ήταν μια διαφορετική, ευχάριστη νότα στην κουραστική και μονότονη καθημερινότητά μας», εξομολογείται στην «Π» η κ. Χριστοδουλοπούλου.
Και αυτή, όμως, όπως και τ’ άλλα μέλη του Εκπολιτιστικού κρατάνε την όρεξή τους για μόλις τελειώσει η εφιάλτης του κορονοϊού. Θα τις κάνουν τότε μαζεμένες τις εκδηλώσεις για να ξεδώσουν όλοι μαζί!
Στο δέντρο, πάντως, παίρνουν όλοι άριστα. Αυτό που έφτιαξαν είναι πραγματικά χάρμα ιδέσθαι. Τέτοιο χριστουγεννιάτικο δέντρο, μαζί με τα συνοδευτικά του, μπορείς να δεις μόνο σε περιφερειακές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες!!!
Δέκα χιλιάδες λαμπιόνια. Και πολύ μεράκι, πολλή φαντασία. Όλα φτιαχτά, αυτοσχέδια. Η φάτνη στήθηκε με παλέτες, το δέντρο με ανοξείδωτο σύρμα. Πολλές ώρες δουλειάς από τα μέλη του Συλλόγου και φίλους, κάτοικους Σαγεϊκων. Μόνο τα λαμπάκια αγοράστηκαν. Για την ακρίβεια χορηγήθηκαν από ιδιώτες χορηγούς. Όλα τα άλλα έγιναν στο χέρι.
Καθοριστική η συμβολή σε όλο το πρότζεκτ τού Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Σαγεϊκων Ανδρέα Σαρτζή. Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος έχει να λέει για το πόσο πολύ τους βοήθησε.
«Καταλυτική ήταν η παρέμβαση της δημοτικής αρχής στην κατασκευή του δέντρου μας. Και ο δήμαρχος, ο κ. Μυλωνάς, και ο αντιδήμαρχος Γρηγόρης Μάλλιαρης προσέφεραν τα μέγιστα και η κοινότητα Σαγεϊκων τους ευχαριστεί. Δεν μπορούμε, βεβαίως, να το γιορτάσουμε και να το χαρούμε όπως θα θέλαμε, αλλά αναγκαστικά προέχει η υγεία. Θα κρατήσουμε την όρεξή μας για του χρόνου», επισήμανε ο κ. Σαρτζής.
Το μήνυμα του Εκπολιτιστικού
Το μήνυμα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σαγεϊκων, με αφορμή και τη λειτουργία του Χριστουγεννιάτικου δέντρου: «Ο φετινός Χριστουγεννιάτικος διάκοσμος του Συλλόγου μας πραγματοποιήθηκε, γεμίζοντας το χωριό μας, σε αυτές τις δύσκολες μέρες, όμορφες χριστουγεννιάτικες γωνιές. Το 2021 για τον σύλλογο μας αποτελεί μια χρόνια ορόσημο. Ο σύλλογος μας έχει ακριβώς δέκα χρόνια πορείας. Με αγάπη, εθελοντισμό, συνεργασία και άμιλλα, δημιουργήσαμε και εμπνεύσαμε εκείνη την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον, ώστε οι δημιουργικές δυνάμεις και ικανότητες όλων να βρίσκουν τρόπους έκφρασης. Τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, έτσι και φέτος στολίστηκε η πλατεία μας. Μαζί μας βρέθηκαν ο δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς, ο αντιδήμαρχος Γρηγόρης Μάλλιαρης, ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και ο πρόεδρος της κοινότητας Ανδρέας Σαρτζής. Το αποτέλεσμα είναι ομαδικής δουλειάς μεταξύ των μελών του συμβουλίου, του προέδρου της κοινότητας, των μελών του συλλόγου Αφοί Καλδίρη, των Αλέξη και Κώστα Μπατέλου, Γιώργου και Αρτεμησίας Λαγού. Με την σημαντική βοήθεια και του Δήμου μας, που είναι πάντα δίπλα μας, καταφέραμε να φτάσουμε τα 10.000 λαμπιόνια».

 

* Πρόεδρος του Συλλόγου είναι η Βασιλική Τριανταφυλλοπούλου, αντιπρόεδρος ο Διονύσης Κολιόπουλος, ταμίας η Χρυσάνθη Λαμπροπούλου και μέλος η Αγγελική Κωνσταντακοπούλου.
Στην τελική ευθεία μπήκε χθες και σήμερα η διαδικασία χριστουγεννιάτικου στολισμού στη Δυτική Αχαΐα.
Δεν υπάρχει, βεβαίως, το κέφι και η διάθεση προηγούμενων χρόνων, αλλά ούτε η Κάτω Αχαΐα ούτε τα χωριά της περιοχής θα μείνουν «άβαφα»
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Αχαϊας Παναγιώτης Κουνάβης έδωσε τις τελευταίες λεπτομέρειες: «Κατανοούμε πώς είναι η διάθεση των περισσότερων, το βιώνει άλλωστε και ο καθένας από εμάς. Δεν είμαστε στα καλύτερά μας αλλά για να δώσουμε έναν εορταστικό τόνο και να νιώσουμε ότι έρχονται Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, πρέπει να υπάρξει κι ένας στοιχειώδης στολισμός. Ολοκληρώνεται, λοιπόν, μέσα στο σαββατοκύριακο ο στολισμός σε όλες τις έδρες των πρώην καποδιστριακών δήμων. Στην Κάτω Αχαΐα θα στολιστεί σήμερα ή αύριο το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Παπαγιαννοπούλου και θα τοποθετηθούν κι άλλες κατασκευές που έγιναν με την καλλιτεχνική επιμέλεια εθελοντών. Θα είναι διαφορετικά αυτά τα Χριστούγεννα, αλλά ας ελπίσουμε ότι σε λίγο καιρό όλα θα έχουν ξαναγίνει όπως ήταν πριν».

 

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ