Πτωτικά τα futures της Wall με το βλέμμα στο πακέτο τόνωσης

Ήπια πτωτικά κινούνται τα futures δεικτών και μετοχών της Wall Street την Πέμπτη, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων στο Κογκρέσο για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης, αλλά και τα νεότερα από το μέτωπο των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Ειδικότερα, τα futures του Dow Jones “χάνουν” περίπου 61 μονάδες, ενώ τα futures του ευρύτερου Σ&Π 500 υποχωρούν κατά 0,32%. Τα futures του τεχνολογικού Nasdaq κινούνται 0,57% χαμηλότερα.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, οι μετοχές στη Wall Street κινήθηκαν σε νέα υψηλά επίπεδα, αλλά η άνοδος ήταν πρόσκαιρη, με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν τελικά σε αρνητικό έδαφος. Συγκεκριμένα, ο δείκτης των blue chips υποχώρησε κατά 0,35%, ο S&P 500 “έχασε” 0,8%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 1,9%, ολοκληρώνοντας την χειρότερη μέρα του από τις 30 Οκτωβρίου.

Την χθεσινή πτώση προκάλεσε η δήλωση του επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Ρεπουμπλικανού Μιτς ΜακΚόνελ στο Politico πως Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί “προσπαθούν ακόμη να βρουν έναν τρόπο να προχωρήσουν” όσον αφορά τα επιπλέον μέτρα στήριξης.

Ο ΜακΚόνελ πρόσθεσε ότι θέλει το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα πακέτο ανακούφισης, που δεν θα παρέχει νομική ασυλία στις επιχειρήσεις ούτε θα περιλαμβάνει μέτρα στήριξης πολιτειών και τοπικών κυβερνήσεων.

Ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, δήλωσε ότι η πρόταση του ΜακΚόνελ δεν δείχνει καλή πρόθεση.

Η πίεση πάντως στο Κογκρέσο να αναλάβει δράση εντείνονται καθώς η πανδημία επιδεινώνεται στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η διάθεση του εμβολίου της Pfizer στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη, παρέχει ανάσες αισιοδοξίας, ενώ ορισμένοι αναλυτές της Wall Street πιστεύουν ότι η ευρεία διάθεση ενός εμβολίου θα οδηγήσει τις σε νέα υψηλά το 2021, με τους επενδυτές να αναμένουν με αγωνία την έγκριση του εμβολίου και από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Στα μάκρο της ημέρας, άνοδο κατέγραψε ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, ξεπερνώντας μάλιστα τις εκτιμήσεις, καταδεικνύοντας ότι η διεύρυνση των μέτρων περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας προκαλεί νέες απώλειες θέσεων εργασίας.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 137.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Δεκεμβρίου, φτάνοντας τις 853.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ την Πέμπτη.

Σε μη προσαρμοσμένη βάση, ο αριθμός αυξήθηκε σχεδόν κατά 229.000. Η προηγούμενη εβδομάδα περιελάμβανε την Ημέρα των Ευχαριστιών και τα δεδομένα τείνουν να μην είναι αντιπροσωπευτικά τις περιόδους των διακοπών.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις ανεργίας σημείωσαν αύξηση κατά 230.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Νοεμβρίου, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 5,76 εκατομμύρια.

Η μέτρηση ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίοι σε δημοσκόπηση του Bloomberg, ανέμεναν ότι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας θα ανέλθουν στις 725.000 και οι συνεχιζόμενες αιτήσεις στα 5,21 εκατομμύρια, σε προσαρμοσμένη βάση.