Λαγκάρντ: Ενθαρρυντικές οι εξελίξεις από τα εμβόλια αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν

Για σοβαρούς κινδύνους στην οικονομία της Ευρωζώνης από το δεύτερο κύμα της πανδημίας το οποίο παραμένει ανεξέλεγκτο έκανε λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ότι αναμένεται και νέα πτώση του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του έτους, παρά την οικονομική ανάκαμψη του γ΄ τριμήνου που ήταν πιο ισχυρή από το αναμενόμενο.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ προσπάθησε να μετριάσει τον ενθουσιασμό που έχει προκαλέσει διεθνώς η ανάπτυξη αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων κατά του κορονοϊού, σημειώνοντας ότι αν και αυτές οι εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές, η πανδημία συνεχίζει να δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους στη δημόσια υγεία, την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.

“Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων COVID-19 και τα μέτρα ανάσχεσης που ακολούθησαν περιορίζουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, η οποία αναμένεται να συρρικνωθεί το δ’ τρίμηνο. Αν και η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου συνεχίζει να αντέχει, ο κλάδος των υπηρεσιών έχει πληγεί σημαντικά από την αύξηση των κρουσμάτων και τους νέους περιορισμούς στην κοινωνική αλληλεπίδραση και την κινητικότητα”, δήλωσε.

Για την απόφαση της ΕΚΤ να επεκτείνει κατά εννέα μήνες τη διενέργεια αγορών στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος λόγω της πανδημίας, η Λαγκάρντ σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα, αξιολογώντας τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων, μπορεί να εκτιμήσει ότι ένα μέρος της Ευρωζώνης θα έχει πετύχει ανοσία της αγέλης μέχρι το τέλος του 2021, μέσω των μαζικών εμβολιασμών, ώστε να αρχίσει η οικονομία να λειτουργεί πιο φυσιολογικά, ώστε από την αρχή του 2020 η ανάκαμψη να αρχίσει να εδραιώνεται.

Στην ίδια κατεύθυνση, η απόφαση να αυξηθεί το πρόγραμμα κατά 500 δισ. ευρώ έχει στόχο να διατηρήσει τις ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες εν μέσω της πανδημίας.

Διευκρίνισε πάντως ότι η ΕΚΤ θα διενεργεί τις αγορές με ευέλικτο τρόπο, τονίζοντας ότι “η ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες” θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

“Εάν μπορούν να διατηρηθούν ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες με αγορές που δεν θα εξαντλούν τους πόρους του PEPP, δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί το σύνολο των πόρων”, πρόσθεσε. “Αντίστοιχα, οι πόροι θα μπορούν να προσαρμοστούν αναλόγως, εάν χρειαστεί, για να διατηρηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες ώστε να αντιμετωπίσουμε το αρνητικό σοκ από την πανδημία”.