Εμβόλιο AstraZeneca: Δημοσίευσε πρώτη τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών

Η AstraZeneca και το Πανεπιστημίο της Οξφόρδης έγιναν οι πρώτοι παραγωγοί εμβολίου για τον κορωνοϊό που δημοσίευσαν τα πλήρη δεδομένα τους σε επιστημονικό περιοδικό, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι η αποτελεσματικότητά του φτάνει το 70%.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό Lancet και παρέχουν απαντήσεις σε αρκετά, αλλά όχι σε όλα, τα ερωτήματα που αφορούν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι έχουν υποβάλλει αυτά τα δεδομένα στις ρυθμιστικές αρχές προς έγκριση προκειμένου να ξεκινήσουν μαζικοί εμβολιασμοί μεταξύ άλλων σε Βρετανία, Βραζιλία, Ινδία και χώρες της Ευρώπης.

Το εμβόλιο της AstraZeneca, εάν εγκριθεί, θα ανταγωνιστεί με εκείνο της αμερικανικής Pfizer και της γερμανικής BioNTech, που όπως αναφέρεται έχει αποτελεσματικότητα 95%, όπως αναφέρει η Washington Post.

Το εμβόλιο της Pfizer, εγκρίθηκε για επείγουσα χρήση στη Βρετανία και οι πρώτοι εμβολιασμοί ξεκίνησαν με πανηγυρικό τρόπο σήμερα Τρίτη. Το εμβόλιο της Pfizer βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης και από τον αμερικανικό FDA.

Ένα άλλο εμβόλιο, της αμερικανικής Moderna είναι επίσης αποτελεσματικό άνω του 90%.

Οι επιστήμονες της AstraZeneca και της Οξφόρδης αναφέρουν στο Lancet τα ενδιάμεσα αποτελέσματα δύο κλινικών δοκιμών που έγιναν στη Βρετανία και την Βραζιλία με τη συμμετοχή 11.636 εθελοντών εκ των οποίων οι μισοί έλαβαν το εμβόλιο και οι άλλοι μισοί placebo.

Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι το 62% των εθελοντών που έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις του εμβολίου προστατεύθηκαν από τα συμπτώματα της covid-19.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η διαπίστωση ότι η μόνη υπομονάδα που κατά λάθος (ή επιπόλαια όπως είπαν οι ερευνητές) έλαβε μόνο μισή δόση του εμβολίου και στη συνέχεια μια πλήρη δόση, έφτασαν στο 90% προστασίας από την covid-19.

Αυτή η υποομάδα ωστόσο είναι πολύ μικρή για να αποδείξει τόσο υψηλή αποτελεσματικότητα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι κλινικές δοκιμές τους είναι εν εξελίξει και θα προκύψουν και άλλα δεδομένα.

Από τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα από την χορήγηση δυο διαφορετικών δόσεων προκύπτει αποτελεσματικότητα 70%.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν παρατηρήθηκε σοβαρή ασθένεια ούτε χρειάστηκε νοσηλεία στις ομάδες εμβολιασμού τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση. Η AstraZeneca περιγράφει το εμβόλιό της ως «υψηλής αποτελεσματικότητας» και πως πληροί τις προδιαγραφές των ρυθμιστικών αρχών.

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ηλικιωμένους δεν έχει αξιολογηθεί, καθώς ο αριθμός των εθελοντών άνω των 55 ετών στις κλινικές δοκιμές ήταν πολύ μικρός.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους ηλικιωμένους θα καθοριστεί με μελλοντικές αναλύσεις αναφέρουν οι επιστήμονες.

Πηγή: skai.gr