Ποιες ελληνικές εταιρείες “βλέπουν” οφέλη από την αλλαγή ενοίκου στον Λευκό Οίκο

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Νέα δεδομένα για τους τομείς της ενέργειας και της βιομηχανίας σηματοδοτεί η εκλογή του νέου Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, θα εφαρμόσει διαμετρικά αντίθετη πολιτική σε σχέση με τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Συγκεκριμένα, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να υιοθετήσει πιο τολμηρή ατζέντα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ενισχύοντας με σημαντικά κίνητρα τις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια. Η νέα πράσινη ενεργειακή πολιτική αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες για τους παίκτες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ. Παράλληλα, η αλλαγή στον αμερικανικό προεδρικό θώκο καλλιεργεί προσδοκίες για χαλάρωση της πολιτικής προστατευτισμού που ακολούθησε η διοίκηση Τραμπ, με τις συνεχείς κυρώσεις και την επιβολή εισαγωγικών δασμών στις εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων όπως το αλουμίνιο και οι σωλήνες χάλυβα. Οι αλλαγές αυτές καθώς επίσης και τα φιλόδοξα σχέδια του νέου προέδρου για τους κλάδους των κατασκευών και της οικοδομής επηρεάζουν άμεσα τα σχέδια και τη δραστηριότητα μιας σειράς από ελληνικές εταιρείες των κλάδων της ενέργειας και της βιομηχανίας, οι οποίες έχουν παρουσία και δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι οποίες προσβλέπουν σε σημαντικά οφέλη στη μετα-Τραμπ αμερικανική αγορά.

Πράσινη ενέργεια

Πιο συγκεκριμένα, η ανάληψη της προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα και να δώσει περαιτέρω ώθηση στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις ΗΠΑ. Η αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η δεύτερη μεγαλύτερη για τον όμιλο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, πίσω μόνο από την ελληνική αγορά. Η εισηγμένη έχει ισχυρή και εδραιωμένη παρουσία με χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος 512 MW, ενώ φέτος ολοκλήρωσε την πώληση ενός ακόμη πάρκου ισχύος 138 MW στο Αϊντάχο έναντι 215 εκατ. δολαρίων. Η ελληνική εταιρεία έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες της αμερικανικής αγοράς και, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, εξετάζει την ανάπτυξη νέων έργων, των οποίων η αδειοδότηση θα τρέξει από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα η εταιρεία είχε κινηθεί στις ΗΠΑ εξαγοράζοντας ήδη αδειοδοτημένα έργα τα οποία και στη συνέχεια κατασκεύαζε. Η ΤΕΝΕΡΓ έχει σημαντικό κίνητρο για περαιτέρω ανάπτυξη στην αμερικανική αγορά, καθώς στις ΗΠΑ προωθούνται έργα μεγαλύτερου μεγέθους, τα οποία και μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ του ομίλου. Παράλληλα η παρουσία στις ΗΠΑ ενισχύει την εξωστρέφεια και τη γεωγραφική διαφοροποίηση του ομίλου. Το επόμενο διάστημα και καθώς θα εφαρμόζεται η πράσινη ατζέντα του Τζο Μπάιντεν εκτιμάται ότι θα εμφανιστούν σημαντικές ευκαιρίες για περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της ελληνικής εταιρείας στην αμερικανική αγορά.

Βιομηχανία

Η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει νέα δεδομένα σε σχέση με την πολιτική προστατευτισμού που ακολουθήθηκε από τη διοίκηση Τραμπ. Αποτέλεσμα αυτής της προστατευτικής πολιτικής ήταν η επιβολή εισαγωγικών δασμών σε μια σειρά από βιομηχανικά προϊόντα και κλάδους, όπως το αλουμίνιο, ο χάλυβας και οι σωλήνες χάλυβα με στόχο να προστατευτεί η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ. Πιθανή χαλάρωση της προστατευτικής πολιτικής θα αποτελέσει θετική εξέλιξη για τις εταιρείες της Viohalco που έχουν σημαντική έκθεση στην αμερικανική αγορά. Καταρχάς η αγορά των ΗΠΑ αποτελεί μια από τις κυριότερες για την Elvalhalcor, καθώς περίπου το 10% των πωλήσεων κατευθύνεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μάλιστα για την Elvalhalcor οι ΗΠΑ αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη αγορά πίσω μόνο από τη Γερμανία (13%) και την Ιταλία (11%).

Αντίθετα με τον κλάδο του αλουμινίου, για τον κλάδο των σωλήνων και τη Cenergy, η πράσινη πολιτική Μπάιντεν αναμένεται να περιορίσει τις νέες εξορύξεις αλλά και τα έργα κατασκευής νέων αγωγών. Σημειώνεται ότι η παρουσία της Σωληνουργεία Κορίνθου στις ΗΠΑ έχει ήδη περιοριστεί μετά την επιβολή εισαγωγικών δασμών πέρυσι. Στον αντίποδα, ευκαιρίες αναμένεται να παρουσιαστούν για τον κλάδο των καλωδίων και την Ελληνικά Καλώδια, με δεδομένο ότι αναμένεται να υπάρξει σημαντική ανάπτυξη του κλάδου των αιολικών πάρκων καθώς και των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ.

Ισχυρή ώθηση αναμένεται να υπάρξει και στον τομέα των κατασκευών και της οικοδομής, με την υλοποίηση του προγράμματος Μπάιντεν για αύξηση των επενδύσεων στον κλάδο των βιώσιμων υποδομών αλλά και της στέγασης. Η πολιτική αυτή αναμένεται να ευνοήσει τον όμιλο Τιτάν, ο οποίος διαθέτει ισχυρή παρουσία στην αμερικανική αγορά και συγκεκριμένα στην ανατολική ακτή, με δύο εργοστάσια τσιμέντου και 8 λατομεία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα 9μήνου που ανακοινώθηκαν ο κύκλος εργασιών του ομίλου στις ΗΠΑ ανήλθε στα 714,6 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας περίπου το 60% των συνολικών πωλήσεων, ενώ η λειτουργική κερδοφορία EBITDA ανήλθε στα 141,4 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 61% της συνολικής λειτουργικής κερδοφορίας του ομίλου.

Αγορά αερίου

Παρά το γεγονός ότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ο νέος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα θέσει περιορισμούς στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, εντούτοις στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές ως προς την πολιτική των ενεργειακών εξαγωγών των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπενθυμίζεται ότι μετά το 2015 με κινητήριο μοχλό την επανάσταση του σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μετατραπεί σε καθαρό εξαγωγέα ενέργειας, κάτι που δεν αναμένεται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια. Πώς μεταφράζεται για τη χώρα μας η νέα αυτή ενεργειακή πολιτική και ποιες εταιρείες πρωταγωνιστούν στο διμερές ενεργειακό εμπόριο Ελλάδος Ηνωμένων Πολιτειών; Στη χώρα μας οι εισαγωγές αμερικανικού LNG κατέγραψαν φἐτος στο 9μηνο αύξηση 420% αντιπροσωπεύοντας περίπου το 50% των συνολικών εισαγωγών LNG. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, αμερικανικό LNG προμηθεύτηκε το σύνολο των ενεργών παικτών της ελληνικής αγοράς με τις περισσότερες ποσότητες να προμηθεύονται η Mytilineos, η ΔΕΠΑ, η Elpedison, ο Ήρων, η ΔΕΗ και Motor Oil.