Επιστρέφει ο Μπιναλί Γιλντιρίμ: Ίσως και σήμερα να διοριστεί αντιπρόεδρος για την Οικονομία

Το όνομα του τέως πρωθυπουργού της Τουρκίας (και τελευταίου), Μπιναλί Γιλντιρίμ, έχει έρθει τις τελευταίες ώρες στο προσκήνιο, καθώς μπορεί να διοριστεί αντιπρόεδρος της Τουρκίας, υπεύθυνος για την οικονομία, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), άμα τη ανακοινώσει της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπάιρακ.

Αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του AKP στις 9 Νοεμβρίου, υπό την προεδρεία του Ερντογάν.

Σύμφωνα με μια πηγή του AKP, την οποία επικαλείται το αγγλόφωνο πρακτορείο τουρκικών ειδήσεων Duvar, τα μέλη του κόμματος δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με τον υπουργό Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, κατά τις πρώτες ώρες της 9ης Νοεμβρίου, καθώς αφότου ανακοίνωσε την παραίτησή του στις 8 Νοεμβρίου, έχει απενεργοποιήσει το τηλέφωνό του.

Ένας αξιωματούχος, όταν ρωτήθηκε εάν η αναδιάρθρωση θα πραγματοποιηθεί στη διαχείριση της οικονομίας, είπε ότι δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα χωρίς επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την παραίτηση.

“Δεν υπάρχει τίποτα που να απαιτεί πρόωρες εκλογές. Αλλά μπορεί να γίνει ανασχηματισμός. Δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα χωρίς “ναι” ή “όχι” ως προς το ζήτημα της παραίτησης. Η αλλαγή του υπουργικού συμβουλίου θα μπορούσε να είναι προ των πυλών. Ήταν ήδη στην ημερήσια διάταξη, “είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο Γιλντιρίμ πορεί να γίνει αντιπρόεδρος.

Πέτρος Κράνιας