Υπό το βάρος του νέου lockdown το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με σημαντικές απώλειες κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βλέπει ότι επιβεβαιώθηκαν τα πιο αρνητικά σενάρια με ένα νέο lockdown στη χώρα να είναι πλέον η νέα πραγματικότητα από τη νέα εβδομάδα, λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,21% στις 581,15 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,53% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.364,77 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,87% στις 243,25 μονάδες.

Υπό το βάρος του νέου lockdown το Χρηματιστήριο

Σχεδόν έξι μήνες από την άρση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας, η χώρα φαίνεται να οδηγείται σε ένα δεύτερο καθολικό lockdown, με στόχο να τεθούν αναχώματα στο δεύτερο και πλέον ισχυρό χτύπημα του κορονοϊού. Και αυτό ήταν το σενάριο που φοβόταν όλη αγορά και είχε καθηλωθεί στα επίπεδα των καθολικών απαγορεύσεων του Μαρτίου.

Έτσι πλέον οι σχεδιασμοί στα χαρτοφυλάκια επαναπροσδιορίζονται, καθώς ουδείς πλέον γνωρίζει πόσο θα κρατήσουν αυτά τα… έκτακτα μέτρα και τι αντίκτυπο θα έχουν στην πραγματική οικονομία. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες προβλέψεις της Κομισιόν οι οποίες θα δίνουν ένα πρώτο στίγμα των τριγμών αλλά και των κινδύνων, γεγονός που θα επηρεάσει και το ΧΑ.

Πάντως, ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, έχει παραδεχτεί ότι μεγαλώνει η ύφεση του 2020, ωστόσο, η χώρα διαθέτει 37 δισ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα. Γι’ αυτό αναμένεται νέο πακέτο ενίσχυσης των παρεμβάσεων των 2,3 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η υγειονομική κρίση παρατείνεται. Ήδη τα μέτρα υπερβαίνουν το 6% του ΑΕΠ, έναντι 4% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο μέτρων στήριξης στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, σε δημοσιονομικό επίπεδο, οι απώλειες εσόδων το τελευταίο 2μηνο του έτους εκτιμώνται σε περισσότερο από 1 δισ. ευρώ λόγω του κύματος περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες. Οι υπολογισμοί θα αλλάξουν εκ νέου και το μεγάλο στοίχημα είναι αν θα παραμείνει ανοικτή (έστω σε έναν βαθμό) η αγορά κατά τις εορτές των Χριστουγέννων.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Aegean σημειώνει απώλειες 4,50%, με την Εθνική να είναι στο -3,65% και τις Φουρλής, Jumbo, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα και Eurobank να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 2%.

Άνω του 1% είναι η πτώση σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίο, Σαράντη και Titan, ενώ ήπια πτωτικάκινούνται οι ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και Ελλάκτωρ. Τα ήπια κέρδη σε Coca Cola, Βιοχάλκο, ΕΛληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ και Πειραιώς δίνουν κάποιες στηρίξεις στην αγορά.