Ο James Watson στην Ελλάδα – H ιστορία επαναλαμβάνεται

Στις 14 Απριλίου 2011 στο Πανεπιστήμιο Πατρών κουκουλοφόροι επιτέθηκαν εναντίον του James Watson στη διάρκεια της ομιλίας του στο κατάμεστο Συνεδριακό και Πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Η ομιλία του με τίτλο “Discovering the DNA Double Helix”  ήταν μια συναρπαστική περιγραφή της σημαντικότερης ανακάλυψης όλων των εποχών. Η επίσκεψη Watson ήταν η λαμπρότερη σελίδα στην ιστορία του Πανεπιστημίου Πατρών και μια μεγάλη τιμή για τη χώρα μας.

 

Όπως και τώρα με την επίθεση εναντίον του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, οι κουκουλοφόροι τότε δεν σεβάστηκαν μια σημαντική στιγμή του ελληνικού Πανεπιστημίου με προσωπική επίθεση στον κορυφαίο ερευνητή του αιώνα. Ήθελαν να εμποδίσουν την ομιλία του και να αμαυρώσουν μια ανακάλυψη η οποία άλλαξε την ανθρωπότητα. Η διεθνής εικόνα του Πανεπιστημίου Πατρών και της χώρας μας αμαυρώθηκε από μια ομάδα ακραίων οι οποίοι θέλουν ένα Πανεπιστήμιο μέσα στο σκοτάδι.

 

Το περιστατικό αναμεταδόθηκε τότε σε όλο τον κόσμο από όλα τα μεγάλα κανάλια των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που συνέβη στην Ελλάδα. Και μάλιστα σ’ένα Εκπαιδευτικό Ίδρυμα όπου υποτίθεται υπάρχει ελευθερία σκέψης, έκφρασης και ιδεών.

 

Δεν ήσαν μόνο οι κουκουλοφόροι αυτοί που προσπάθησαν να ματαιώσουν τότε το συνέδριο Ιατρικής Χημείας. Είναι γνωστό ότι κάποιοι Πανεπιστημιακοί προσπάθησαν στη Σύγκλητο να ματαιώσουν την επίσκεψη Watson στην Ελλάδα και στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ήταν ευχής έργο να είναι Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών ο καθηγητής Ιατρικής Γιώργος Παναγιωτάκης o οποίος συνέβαλε στην επιτυχία του συνεδρίου. Το συνέδριο είχε ανεπανάληπτη επιτυχία. Εκείνοι που ήθελαν να ματαιώσουν το συνέδριο Ιατρικής Χημείας δεν τα κατάφεραν. Οι ίδιοι έτρεχαν στο τέλος να φωτογραφηθούν μαζί του!

 

Είχα την ευθύνη της οργάνωσης του συνεδρίου και είμαι ευτυχής, γιατί τελικά το συνέδριο Ιατρικής Χημείας (το 12ο στη σειρά των 20 συνεδρίων μέχρι σήμερα) πραγματοποιήθηκε σε πείσμα αυτών που ήθελαν να το ματαιώσουν. Το συνέδριο έδωσε την ευκαιρία στους φοιτητές μας και στην ελληνική Πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας να γνωρίσει από κοντά τον άνθρωπο που άλλαξε τον κόσμο με την κοσμογονική του ανακάλυψη!

 

Οι επόμενες γενεές θα αναφέρονται τιμητικά στην Ελλάδα παρά το επεισόδιο, η οποία υποδέχθηκε, φιλοξένησε και τίμησε τον κορυφαίο ερευνητή ως Πολιτεία και Κοινωνία.

 

https://www.youtube.com/watch?v=DouJCVaokXg

 

James Watson photos: https://bit.ly/3eohvpB

 

Γιάννης Ματσούκας

Καθηγητής Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών

 

Πρώην Πρόεδρος Τμήματος Χημείας

 

Διακεκριμένος Καθηγητής Πανεπιστημίων Calgary, CA και Victoria, AU

 

Ιδρυτής του ΜΠΣ  “Ιατρική Χημεία”

 

Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο MSIF ( Μultiple Sclerosis International Federation )

 

Adjunct Professor, University of Calgary, Alberta, Canada( Faculty Professor )

 

Adjunct Professor, Victoria University, Melbourne, Australia( Faculty Professor )

 

Founder, World Consortium  on Multiple Sclerosis Research.