Σε νέα χαμηλά η τουρκική λίρα ελέω πληθωρισμού και αμερικανικών εκλογών

Σε καθημερινή βάση σπάει τα χαμηλά ρεκόρ η τουρκική λίρα, τόσο εξαιτίας των αμερικανικών εκλογών όσο και των δυσμενών μακροοικονομικών στοιχείων.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό νόμισμα διαμορφώθηκε στο ιστορικό χαμηλό των 8,4540 λιρών έναντι του αμερικανικού δολαρίου, εν όψει των αμερικανικών εκλογών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις διμερείς σχέσεις.

Η νέα υποχώρηση της τουρκικής λίρας έρχεται παρά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας (χθες) να κλείσει ένα από τα τελευταία παράθυρα για τις τράπεζες, να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερη χρηματοδότηση.

Η λίρα διαμορφωνόταν τελευταίως στις 8,4420 έναντι του δολαρίου, έχοντας ανακάμψει εν μέρει από τα χαμηλά.

Οι αναλυτές σχολιάζουν ότι η σχέση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο δύσκολη εάν κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ ο Joe Biden.

Μάλιστα, τονίζουν πως μια νίκη του Biden θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο αυστηρή στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία, εξαιτίας της εξαγοράς των ρωσικών S-400.

Νωρίτερα εξάλλου ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο οποίος ενισχύθηκε στο 11,89% τον Οκτώβριο, μετά από το 11,75% τον Σεπτέμβριο, πολύ υψηλότερα από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας γύρω στο 5%.

Όπως σχολιάζει αναλυτής της ING, ο Muhammet Mercan, “οι εξελίξεις στην ισοτιμία, οι φορολογικές προσαρμογές και ο αυξημένος πληθωρισμός, που παραμένει σε υψηλό επίπεδο, πιθανότατα θα παραμείνουν οι βασικές προκλήσεις για τις προοπτικές του πληθωρισμού”.