Ράλι 3,3% για το αργό

Ανοδικά κινείται η τιμή του πετρελαίου, σε ευθυγράμμιση με την ευρύτερη διάθεση ανάληψης ρίσκου στις αγορές και ενώ ο OPEC+ πλησιάζει πιο κοντά στο να καθυστερήσει την προγραμματισμένη χαλάρωση των περικοπών της παραγωγής.

Τα futures της Νέας Υόρκης ενισχύονται κατά 3,31% στα 38,03 δολάρια το βαρέλι, έπειτα από άνοδο 2,9% στην προηγούμενη συνεδρίαση. Ανοδικά κινούνται και οι μετοχές, ενόψει των αμερικανικών εκλογών, ενώ το δολάριο χάνει σχεδόν 0,5% συμβάλλοντας στην άνοδο του δολαρίου.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Ενέργειας Alexander Novak συναντήθηκε με Ρώσους παραγωγούς για να συζητήσουν το ενδεχόμενο να αναβληθεί κατά 3 μήνες η χαλάρωση στις περικοπές παραγωγής. Ο OPEC και οι σύμμαχοί του πετούν υπονοούμενα εδώ και εβδομάδες ότι το σχέδιο για προσθήκη σχεδόν 2 εκατομμύρια βαρελιών την ημέρα στην προσφορά από τον Ιανουάριο επανεξετάζεται καθώς η ζήτηση παραπαίει.

Το υπόλοιπο της εβδομάδας υπόσχεται να είναι ταραχώδες καθώς οι Αμερικανοί οδεύουν στις κάλπες για μια εκλογική διαδικασία που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει την αμερικανική πολιτική στα πάντα, από τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης έως το Ιράν και το fracking. Η Κίνα, στο μεταξύ, παραμένει το φωτεινό σημείο για την παγκόσμια ζήτηση, με τις αρχές να αυξάνουν την ποσόστωση για τη χρήση υπεράκτιου πετρελαίου από μη κρατικές οντότητες το επόμενο έτος κατά περισσότερο από 20%.