Είναι καιρός για δημοκρατική αδιαλλαξία

Του Θοδωρή Γιάνναρου

Η κυβέρνηση και το επιστημονικό επιτελείο που απαρτίζει την επιτροπή διαχείρισης της πανδημίας πραγματικά παλεύουν… προσπαθώντας να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, με δεδομένο ότι βάσει των υπαρχουσών συνθηκών, η κατάσταση σε όλη την Ευρώπη όπως και στη χώρα μας έχει ήδη ξεφύγει και είναι εξαιρετικά δύσκολο χωρίς σκληρά και “αδιάλλακτα” μέτρα να ελεγχθεί η ιική καταιγίδα. Αλλά, από την άλλη, η οικονομία πρέπει με κάθε δυνατό τρόπο και μέθοδο να υποστηριχθεί μιας και, ακόμα και η ίδια η “αντίσταση” στην πανδημία απαιτεί σχετική οικονομική ευρωστία, διότι απλά, κοστίζει πολλά!

Έτσι λοιπόν, τα μαγαζιά και οι επιχειρήσεις πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, αλλά με αυστηρούς κανόνες προστασίας των εργαζομένων, των πελατών, των επισκεπτών αλλά και γενικά του κοινωνικού συνόλου. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πρέπει να αυξήσουν τα δρομολόγια τους, μόνο για καθήμενους, τηρώντας βέβαια τις αποστάσεις μεταξύ τους. Συγχρόνως όμως και σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαία η κατάργηση του δακτυλίου μέχρι το τέλος του συναγερμού, προκειμένου οι εργαζόμενοι να μη βασίζονται αποκλειστικά στα ΜΜΕ.

Στο διά ταύτα όμως: είναι αναπόφευκτο, ακόμα & σήμερα 31 Οκτωβρίου 2020, τα κρούσματα να ξεπεράσουν όπως όλα τα μοντέλα και οι προγνώσεις δείχνουν τα 2.000 κρούσματα (εκτός και αν λόγω ΣΚ διενεργηθούν λιγότερα τεστ)! Αν όμως από την άλλη, συνεχίζουμε να  ανεβάζουμε το “κρίσιμο” νούμερο κρουσμάτων, προκειμένου να ληφθούν δραστικά μέτρα, ουσιαστικά ακολουθούμε πολιτικές Ισπανίας/Ιταλίας/Αγγλίας/ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του 1ου κύματος και έτσι θα χάσουμε την μπάλα και θα θρηνήσουμε εκατόμβες νεκρών σε ένα σύστημα υγείας που θα έχει καταρρεύσει και όπου κάποια στιγμή, οι γιατροί θα πρέπει να αποφασίζουν ποιοι θα ζήσουν και ποιοι θα πεθάνουν! Με δεδομένο ότι το Σύστημα Υγείας της χώρας ήδη πιέζεται, δεν μας παίρνει να το πιέσουμε ακόμα περισσότερο, γιατί δυστυχώς δεν πρόκειται να μας βγει ακόμα και αν προσθέσουμε στο σύστημα επιπλέον 200-300 κλίνες ΜΕΘ!

Άρα:

-Να επιβληθεί πανελλαδικά πλέον, αυστηρό και οριζόντιο lockdown μετά τα μεσάνυχτα ή ακόμα καλύτερα ένα δίωρο πριν, όπου δεν θα υπάρχει ψυχή στους δρόμους! Οι μόνοι που θα μπορούν να κυκλοφορούν να είναι μόνον εκείνοι, που αποδεδειγμένα εργάζονται, όπως υγειονομικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, ντελιβεράδες (οι τελευταίοι μέχρι ίσως μια συγκεκριμένη ώρα).

-Τις καθημερινές 17:00 έως τα μεσάνυχτα, έξοδος μιας ώρας με sms για όλους τους κωδικούς, μία έως δύο φορές ημερησίως ανά κωδικό. Τα Σαββατοκύριακα τα sms να δίνουν μεγαλύτερη διάρκεια εξόδου και να ισχύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μέχρι την ώρα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας!

-Αυστηρή αστυνόμευση για την τήρηση των μέτρων και αυστηρή τιμωρία των παραβατών για διασπορά μετά δόλου του φονικού ιού -εννοείται πως τα πρόστιμα πρέπει να διπλασιαστούν για όσους δεν πειθαρχούν.

-Φυλάκιση και βαρύτατα πρόστιμα σε όσους αντιδρούν δημόσια στα μέτρα διασπείροντας με δόλο ψέματα και fake news!

-Επαναφορά του διακεκριμένου επιστήμονα Σωτήρη Τσιόδρα ως μόνιμου επικεφαλής της ενημέρωσης των πολιτών! Στους υπόλοιπους, δυστυχώς οι πολίτες έχουν δείξει πως δεν υπακούν, ούτε παίρνουν στα σοβαρά τις υποδείξεις τους, με αποτέλεσμα οι αριθμοί των κρουσμάτων, οι αριθμοί των διασωληνωμένων και εκείνων που χάνουν τη ζωή τους να κινδυνεύουμε να αρχίσουν να ανεβαίνουν εκθετικά!

Να δούμε τι θα λένε τώρα οι απανταχού “εξυπνάκηδες”, που μέχρι σήμερα διέπρατταν το έγκλημα της μετά δόλου διασποράς του ιού και εκείνο της ανθρωποκτονίας λόγω βλακείας!

Το χθεσινό θλιβερό ρεκόρ για την  Ελλάδα αποτελούν τα 1.690 νέα κρούσματα που “γέννησε” ο κορονοϊός σε μόλις 24 ώρες και οι 620 συνολικά νεκροί από την αρχή της πανδημίας, ενώ στα 38 έτη κατέβηκε  ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων. Μεταξύ αυτών είναι σίγουρα και αρκετοί από εκείνους που ξεσάλωναν ειρωνευόμενοι την πλειοψηφία που ανησυχούσε, πρόσεχε, κρατούσε αποστάσεις και φορούσε μάσκες, υπακούοντας στα μέτρα προστασίας και προώθησης της δημόσιας υγείας!

…Και όμως μπορούμε ακόμα να τα καταφέρουμε!

Μπορούμε και την οικονομία να προστατεύσουμε και την υγεία των πολιτών να θωρακίσουμε  -μια απόφαση δρόμος είναι!

*Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής