Άδωνις προς Τζάκρη: Είστε ψεύτρα και τώρα κλαίτε για την Πίτσος – είναι αργά για δάκρυα

Διάλογο σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους είχε για την υπόθεση του εργοστασίου της Πίτσος που πάει Τουρκία ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με την πρώην υπουργό Βιομηχανίας επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Θεοδώρα Τζάκρη που επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί χάθηκε η επένδυση με επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή. “Αντί να κλαίτε και να λέτε τι θα κάνατε ας ήσασταν στην θέση μου, γιατί εν κάνατε τίποτα όταν ήσασταν στην θέση μου; Γιατί είστε ψεύτρα. Είναι αργά για δάκρυα τώρα, ο λαϊκισμός έχει και κάποια όρια” είπε ο υπουργός και στην συνέχεια παρέθεσε το ιστορικό της υπόθεσης και τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στην χαμένη επένδυση. Η κ. Τζάκρη κατηγόρησε τον κ. Γεωργιάδη ότι “είναι προσωπικά ο χορηγός του τουρκικού ΑΕΠ”.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αφού επισήμανε ότι θα προσπαθήσει να μην χάσει το χιούμορ του αναφέρθηκε αναλυτικά στην υπόθεση: “Το 2009 η εταιρία αγόρασε μια μεγάλη έκταση την Μαγούλα. Ζήτησαν την σύμφωνη γνώμη του της τοπικής αυτοδιοίκησης για να γίνει μια μεγάλη μονάδα παραγωγής προϊόντων της Πίτσος και πράγματι η Μαγούλα είπε ναι στις χρήσεις γης.  Όμως έγινε ο Καλλικράτης και ενώθηκε η Μαγούλα με την Ελευσίνα σε αν δήμο. Ο τότε Δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελευσίνα καταψήφισε την συμφωνία με την εταιρία PSH,  η οποία έμεινε με το οικόπεδο που δεν μπορούσε πλέον να χτίσει. Αφού προσπάθησαν τρία χρόνια να βγάλουν άκρη, το  πούλησαν και πήγαν στην Πολωνία και έφτιαξαν την μονάδα στην οποία δουλεύουν 9.000. Το 2017 όταν ανακοινώθηκε τα κλείσιμο και της μικρότερης μονάδας ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης δηλώνει ότι ‘η αποχώρηση δεν σημαίνει έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά αποτελεί μέρος της αναδιάρθρωσης της. Οι δε εργαζόμενοι είχαν μείνει πλέον από 500 περίπου 150 ζητούσαν να δουν τον Αλέξη Τσίπρα αλλά δεν τους δέχτηκε ποτέ. Εμείς πράγματι προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε με την εταιρία, προσπαθούμε να βρούμε λύση στο πρόβλημα που εσείς μας κληροδοτήσατε”.

“Ο διεθνισμός είναι προδοσία”

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ. Τζάκρη επέρριψε ευθύνες για την αποεπένδυση της Πίτσος στην σημερινή κυβέρνηση ενώ την  κατηγόρησε και για διεθνισμό ο οποίος, όπως είπε, είναι προδοσία. “Υπάρχει ένας ελέφαντας στο δωμάτιο και εσείς ψάχνετε για καρφίτσες. Εσείς ο Σαμαράς, ο Στουρνάρας και ο Μητσοτάκης κάθεστε στο τραπέζι και μετά μοιράζετε ψίχουλα. Αυτή είναι διαχρονικά η ιστορία της Δεξιάς, το ίδιος κάνατε και με τη Novartis. Εσείς ο Στουρνάρας ο Σαμαράς και ο Μητσοτάκης εκμεταλλευόμενοι  την συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία αφήσατε την Siemens το 2012 να βγάλει τα λεφτά από την μία τσέπη και να τα βάλει στην άλλη. Εσείς είστε προσωπικά ο χορηγός του τουρκικού ΑΕΠ”.

Ενώ όταν η κ. Τζάκρη του είπε τα περί διεθνισμού που είναι προδοσία απάντησε ως εξής: “Βλέπω τον κ. Νίκο  Φίλη που διαβάζει ένα άρθρο του διεθνισμού και αναρωτιέμαι πως  αισθάνεται όταν σας ακούει να λέτε ότι  ο διεθνισμός είναι προδοσία. Γιατί εγώ τα έλεγα αυτά από μικρός αλλά με λέγατε ακροδεξιό. Τώρα ακούω να τα λέτε όλοι, αλλά τα λέτε για να μην χάσετε την καρεκλίτσα και έχετε δίκιο. Ναι ο διεθνισμός είναι προδοσία”.

Μ. Νταλιάνη