Axia: Τα πέντε σενάρια για την αύξηση κεφαλαίου και τα CoCos της Τράπεζας Πειραιώς

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, η Axia προχωρά στην ανάλυση πέντε σεναρίων για την Τράπεζα Πειραιώς, καταλήγοντας στο ποιο θα ήταν το ιδανικό για την τράπεζα, έτσι ώστε να οδηγηθεί σε επιτάχυνση της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού της. Σημειώνεται πως η Axia διατηρεί τη σύσταση buy για τη μετοχή της Πειραιώς, με τιμή-στόχο τα 2 ευρώ.

Τα σενάρια που αναλύει είναι τα εξής: ένα με βάση μία αύξηση κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ, ένα με βάση μία αύξηση κεφαλαίου ύψους 2 δισ. ευρώ, ένα με βάση τη μετατροπή των CoCos μόνο, και άλλα δύο με βάση την αύξηση κεφαλαίου (κατά 1 και 2 δισ. ευρώ) σε συνδυασμό με τη μετατροπή των CoCos.

Υποθέσεις

Η Axia, σαν βάση της άσκησης, υποθέτει ότι η μείωση των NPEs θα γινόταν με κόστος 30% έναντι της ακαθάριστης λογιστικής αξίας GBV, σε μια δομή τιτλοποίησης όπου η τράπεζα θα κατέχει το senior note στο 30% της ακαθάριστης λογιστικής αξίας. Επιπλέον, οι υπολογισμοί της εστιάζονται στα pro-forma μεγέθη και στον fully loaded δείκτη κεφαλαίου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη πιθανή περαιτέρω έκδοση τίτλων και η ανάπτυξη του ισολογισμού.

Μετατροπή CoCo + ένεση κεφαλαίου = ισχυρότερη επίπτωση στην ποιότητα του ενεργητικού

Κατά την άποψη της Axia, τα νέα κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές θα ήταν μία καλύτερη εξέλιξη, από την άποψη της ποιότητας του ενεργητικού (και μια πιθανή εκκαθάριση του ισολογισμού) εάν παράλληλα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετατρέψει τα CoCos των 2 δισ. ευρώ σε μετοχές, ενισχύοντας τη λογιστική αξία και εξοικονομώντας 25 μ.β κεφαλαίου που συνδέεται με την ετήσια πληρωμή των τόκων του 8% για το CoCo.

Όπως τονίζει η Axia, αν και από μόνες τους η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η μετατροπή των CoCos δεν θα ήταν αρκετές για την επίλυση του ζητήματος ποιότητας του ενεργητικού της Τράπεζας Πειραιώς (δείκτης NPE στο 48% στο β’ τρίμηνο του 2020) με επιταχυνόμενο τρόπο, ένας συνδυασμός και των δύο έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει έναν πιο σημαντικό μετασχηματισμό του ισολογισμού της ελληνικής συστημικής τράπεζας.

Εκτιμά ότι, μετά από μία κεφαλαιακή ένεση 1 δισ. ευρώ και τη μετατροπή των 2 δισ.  ευρώ των CoCos, ο δείκτης NPE pro-forma της Πειραιώς θα μπορούσε να φτάσει το 14,2% με δείκτη συνολικού κεφαλαίου στο 11,25%, που θα είναι σύμφωνα και με την τρέχουσα απαίτηση των εποπτικών αρχών (διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης, SREP). Κατά την άποψη της Axia, οποιεσδήποτε κεφαλαιακές ενέργειες θα γίνονταν καλύτερα αποδεκτές από την αγορά εάν συνδυαζόταν με σημαντική βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού του ομίλου.

Το μερίδιο του ΤΧΣ θα μειωνόταν οριακά σε περίπου 23%, με βάση την αύξηση κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ συν τη μετατροπή των CoCos, ενώ εάν υποτεθεί χαμηλότερο επίπεδο αύξησης κεφαλαίου, το μερίδιο του ΤΧΣ θα μειωνόταν σημαντικά. Στο σενάριο της μετατροπής μόνο των CoCos, το ΤΧΣ θα κατέληγε να κατέχει το 61% της τράπεζας.

Η μετατροπή των CoCos και η αύξηση κεφαλαίου έχουν τη δυνατότητα να επιταχύνουν το de-risking της Τράπεζα Πειραιώς, όπως τονίζει η Axia. Κατά την άποψή της, το μόνο σενάριο όπου η νέα κεφαλαιακή τόνωση θα είχε νόημα είναι αυτό που συνδυάζεται με τη μετατροπή των CoCos από το ΤΧΣ σε μετοχές. Με αυτόν τον τρόπο, η κεφαλαιακή θέση του ομίλου θα μπορούσε να φέρει τον δείκτη NPEs της Πειραιώς στο 16,3% (χωρίς να λαμβάνονται υπόψη πιθανά νέα NPEs λόγω το COVID-19) ικανοποιώντας την εποπτική απαίτηση του 11,25%. Σε περίπτωση που ληφθεί υπόψη η “παλαιά” απαίτηση της SREP στο 14,25%, εκτιμάται ότι ο δείκτης NPE θα μειωθεί σε 26,3% έναντι 48,3% στο β’ τρίμηνο.