Placebo και όχι το εμβόλιο έλαβε ο εθελοντής που απεβίωσε

Ο άνθρωπος που συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης και πέθανε ήταν στην ομάδα που στους εθελοντές χορηγούσαν το placebo, όπως αποκάλυψε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

Ανακοίνωση για το θάνατο του εθελοντή που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου που παρασκευάζουν η εταιρεία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξέδωσε η υγειονομική υπηρεσία Anvisa της Βραζιλίας. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάουλο, το οποίο βοηθά στον συντονισμό της τρίτης φάσης της κλινικής δοκιμής, ο εθελοντής που πέθανε ήταν Βραζιλιάνος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας El Globo, που επικαλείται ανώνυμες πηγές, ο αποβιώσας ανήκε στην ομάδα ελέγχου, έλαβε ψευδοφάρμακο και ο θάνατός του δεν εγείρει αμφιβολίες για την ασφάλεια του σκευάσματος. Η φαρμακοβιομηχανία αρνήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη.

 

Την ίδια στιγμή έρευνα του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης (CDC) των ΗΠΑ έδειξε ότι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με COVID-19 διέτρεχαν πενταπλάσιο κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με όσους νοσηλεύθηκαν με γρίπη.