Έσπασε και τις 610 μονάδες το sell off στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Με μια επίθεση πωλητών το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης το χρηματιστήριο Αθηνών τελικά “λύγισε” και έχασε και τις 610 μονάδες, ενώ έσπασαν και οι στηρίξεις της υψηλής κεφαλαιοποίησης, σε μία ημέρα μάλιστα που μέχρι τις 16:00 έδειχνε να ελέγχει τις πιέσεις και να υπερασπίζεται τα επίπεδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,79% στις 608,90 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 607,75 μονάδων (-1,97%) και 617,92 μονάδων (-0,33%). Ο τζίρος ανήλθε στα 47,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,7 εκατ. τεμάχια.

Έσπασε και τις 610 μονάδες το sell off στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,82%, στις 1.435,89 μονάδες, ενώ στο -1,64% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 889,15 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,51% στις 273,47 μονάδες.

Ό,τι έχτιζε επί πέντε ώρες ο Γενικός Δείκτης, δείχνοντας αντοχές στα επίπεδα των στηρίξεων των 610 μονάδων, το έχασε μέσα σε λίγα λεπτά, όταν με στιγμιαία αύξηση των συναλλαγών διολίσθησε έως και τις 607 μονάδες. Μάλιστα, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι ενώ ο τραπεζικός δείκτης προσπάθησε ακόμη και να ανατρέψει το αρνητικό πρόσημο, φτάνοντας μέχρι το -0,04%, δέχτηκε τέτοια “επίθεση” που άγγιξε ακόμη και το -5%.

Η αγορά δυσκολεύτηκε να βάλει στοπ στην πολιορκία των πωλητών. Οι αντοχές κάμφθηκαν, καθώς αναδιπλώθηκαν οι αγοραστές που προσπαθούσαν για τη διαφύλαξη των επιπέδων, με την αγορά να βάζει πλώρης για κρίσιμα ψυχολογικά επίπεδα και τη διολίσθηση προς την περιοχή των 595 μονάδων, την ώρα μάλιστα που και ο τραπεζικός δείκτης “βλέπει” τον πυθμένα των 265 μονάδων. Πριν τη “συνάντηση” βέβαια αυτή, οι πωλητές θα πρέπει να αναμετρηθούν με τις 270 μονάδες, ένα επίπεδο που διαθέτει σημαντικές στηρίξεις, σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές.

Και όλα αυτά, την ώρα που η αλματώδης διασπορά του κορονοϊού, μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση 865 μολύνσεων, έχει θέσει την κυβέρνηση σε κατάσταση…κόκκινου συναγερμού. Το βάρος των νέων μέτρων που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού επικρέμεται σε κάθε απόφαση αγοραστή. Και αυτό δεν είναι διόλου αμελητέος κίνδυνος, την ώρα που αναμένεται σήμερα νέο διάγγελμα από τον πρωθυπουργό, προκειμένου να εξηγήσει τη διαμορφωθείσα κατάσταση καθώς και τις περαιτέρω παρεμβάσεις που πρέπει να ληφθούν και θα έχουν ως στόχο τον περιορισμό του ιού στην κοινότητα.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο πλέον δεν αποκλείεται η τάση συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας να συνεχιστεί και το τελευταίο τρίμηνο του έτους, αλλά σε κάθε περίπτωση το σενάριο της ισχυρούς ανάκαμψης, και του turning point του τραπεζικού κλάδου, έχει απομακρυνθεί από τα “μπλοκάκια” των επενδυτών. Οι κινήσεις προσδίδουν είτε αναδίπλωση σε αμυντικούς τίτλους, είτε σε μείωση εν γένει της έκθεσης, προκειμένου τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι εισηγμένες από τη βαθιά ύφεση να μην εγγραφούν στα χαρτοφυλάκια, ενόψει μάλιστα και του κλεισίματος του έτους.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς και Βιοχάλκο έκλεισαν με απώλειες 5,58% και 5,51% αντίστοιχα, με την Εθνική να ακολουθεί με το δικό της -4,47%, ενώ Alpha bank, ΟΤΕ, Φουρλής και Aegean ολοκλήρωσαν με απώλειες άνω του 3%. Στο -2,53% τα Ελληνικά Πετρέλαια και στο -2,33% ο Titan.

Άνω του 1% ήταν η πτώση που σημείωσαν οι Euroban, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ και Motor Oil, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Λάμδα, Μυτιληναίος, Σαράντης, Coca Cola και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η ΕΧΑΕ, με τον Ελλάκτωρ να “διασώζεται” με το +0,66% που σημείωσε.