Βραζιλία: Απεβίωσε εθελοντής που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου της AstraZeneca

advertisement

Ένας από τους εθελοντές που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου που παρασκευάζουν η εταιρεία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την Covid-19 απεβίωσε, ανακοίνωσε η υγειονομική υπηρεσία Anvisa της Βραζιλίας.

Η υπηρεσία δεν διευκρίνισε την υπηκοότητα του εθελοντή. Σύμφωνα ωστόσο με το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάουλο, το οποίο βοηθά στον συντονισμό της τρίτης φάσης της κλινικής δοκιμής, ήταν Βραζιλιάνος.

Σημειώνεται ότι οι ειδικοί του τομέα υγείας έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις δοκιμές εμβολίων της AstraZeneca, καθώς η εταιρεία μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει δύο φορές σε προσωρινή διακοπή της κλινικής δοκιμής που διεξάγει στη Βρετανία, καθώς δύο άτομα που συμμετείχαν σε αυτήν παρουσίασαν σοβαρή νευρολογική ασθένεια.

Οι ειδικοί, μάλιστα, έχουν εκφράσει φόβους ότι εάν καταγραφεί και τρίτη περίπτωση ασθενούς που θα εμφανίσει νευρολογική νόσο ενδεχομένως η φαρμακευτική εταιρεία να αναγκαστεί να γράψει τους “τίτλους τέλους” στην προσπάθειά της για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία διεξάγει κλινικές δομικές του εμβολίου της στη Βρετανία, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική, ενώ περίπου 18.000 άτομα παγκοσμίως έχουν λάβει το εμβόλιό της. Η κλινική δοκιμή που είχε ξεκινήσει η εταιρεία στις ΗΠΑ έχει προσωρινά σταματήσει.

πηγη capital.gr