ΠΑΤΡΑ: Ερχονται οι καφέ κάδοι – Αγοράστηκαν 795 – Πώς θα τους χρησιμοποιήσουμε

Πράσινο φως άναψε χθες ο Νεκτάριος Φαρμάκης για την εγκατάσταση στην Πάτρα 795 κεντρικών κάδων συλλογής («καφέ»), 15200 εσωτερικών κάδων διαλογής και 1000 κάδων οικιακής κομποστοποίησης.
Προδιαλεγμένα
Ο περιφερειάρχης υπέγραψε την ένταξης της πράξης που αφορά στη χωριστή συλλογή και μεταφορά προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων, καθώς και στην ενημέρωση των πολιτών, ύψους 1,53 εκατ. ευρώ. Απομένει η τυπική έγκριση της πράξης από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Με τον όρο «βιοαπόβλητα» εννοούμε τα απόβλητα κουζίνας και πράσινα απόβλητα, η ανάκτηση κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Ανταποδοτικά τέλη
Σύμφωνα με την έκθεση τεκμηρίωσης που υποβλήθηκε, ο Δήμος υπολογίζει να έχει οκτώ εκατ. ευρώ έσοδα για την περίοδο 2020-2029 μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας, έναντι εξόδων ύψους 9,3 εκατ. για το ίδιο διάστημα.

 Ο σχεδιασμός

Οι άξονες υλοποίησης της προτεινόμενης πράξης αφορούν τη στοχευμένη χωροθέτηση «καφέ» κάδου του διακριτού ρεύματος συλλογής προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων σε σημεία ενδιαφέροντος, τη συνεργασία με τους μεγάλους παραγωγούς τροφίμων μέσω δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των συλλογικών τους οργάνων αλλά και «πόρτα – πόρτα» συλλογής βιοαποβλήτων, την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης σε επιλεγμένες περιοχές του Δήμου όπου θα συμμετέχουν συγκεκριμένα νοικοκυριά, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε όλη την έκταση του Δήμου.
Κάδοι σε σπίτια
Στην προτεινόμενη πράξη οι προγραμματιζόμενες ενέργειες για υλοποίησή της είναι η εγκατάσταση εσωτερικών κάδων κουζίνας, οι οποίοι θα διατεθούν από το Δήμο δωρεάν στα νοικοκυριά, που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, και η εγκατάσταση εξωτερικών κάδων συλλογής (κεντρικοί κάδοι).
Διαφορετικές περιοχές
Στο πιλοτικό πρόγραμμα βιοαποβλήτων των νοικοκυριών προβλέπεται η επιλογή 2.000 νοικοκυριών για συμμετοχή στο πρόγραμμα Διαλογής στη Πηγή Βιοαποβλήτων. Τα νοικοκυριά που προβλέπεται να συμμετάσχουν θα επιλεγούν έτσι ώστε να συμμετέχουν δύο διαφορετικές περιοχές της πόλης, που βρίσκονται αντιδιαμετρικά τοποθετημένες.
Οχήματα
Οι εξωτερικοί («καφέ») κάδοι συλλογής, θα είναι προσβάσιμοι όλο το 24ώρο από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Στην πράξη προβλέπεται η προμήθεια οχημάτων συλλογής και μεταφοράς βιοαποβλήτων. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την προμήθεια πέντε απορριμματοφόρων καθώς και ενός ρυμουλκούμενου κλαδοτεμαχιστή για τεμαχισμό κλαδιών και κορμών (πράσινα βιοαπόβλητα) προκειμένου για οικονομία κλίμακος να διευκολύνεται η αποκομιδή τους με ανοικτά φορτηγά που ήδη διαθέτει ο Δήμος Πατρέων.
Ευθύνη
Υπενθυμίζεται ότι, η οργάνωση και εφαρμογή της διαλογής στην πηγή και ειδικότερα η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, προκειμένου αυτά να προωθηθούν προς αξιοποίηση μέσω της κομποστοποίησης αποτελεί θεσμική υποχρέωση των Δήμων στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής και των πολιτικών του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων και του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων.

Πελοπόννησος