Μέτρα στήριξης, τράπεζες και μεταρρυθμίσεις στο τραπέζι των διαβουλεύσεων κυβέρνησης-Θεσμών

Της Δήμητρας Καδδά

Οι 48ωρες διαβουλεύσεις εξ αποστάσεως μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των Θεσμών ξεκινούν σήμερα. Στόχος είναι το πόρισμα για την όγδοη αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας να ανακοινωθεί αμέσως μετά τα μέσα Νοεμβρίου.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν σε συνδυασμό με το πακέτο των εγγράφων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Δηλαδή του πακέτου που θα κρίνει τον νέο Προϋπολογισμό της χώρας και  ουσιαστικά είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που βρίσκονται σήμερα και αύριο στο “τραπέζι”.

Η κυβέρνηση έστειλε στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα το προσχέδιο με τη μορφή που απαιτείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, μετά από τεχνικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς. Στηρίζεται στη συγκράτηση του ελλείμματος στο 1,3% του ΑΕΠ (σε εθνικολογιστική βάση), αλλά και σε ρυθμό ανάπτυξης 7,5% το 2021.

Επιπλέον, η κυβέρνηση – όπως αναφέρεται στο Προσχέδιο άρα και όπως έχει φανεί μέσω δημοσίων τοποθετήσεων του οικονομικού επιτελείου  – διατηρεί το δικαίωμα λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης εφόσον το απαιτήσουν αυτό οι υγειονομικές συνθήκες.

Άλλωστε, ήδη έχει προαναγγελθεί και η διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης, αλλά και η αλλαγή των όρων της επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς και άλλες επιδοματικές κινήσεις για περιοχές με έντονα περιοριστικά μέτρα. Ο λόγος για ένα γεγονός που θα έχει και δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Αναμένονται ανακοινώσεις την άλλη εβδομάδα με διατήρηση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Ανάμεσα στα προαπαιτούμενα, σημαντικό στοιχείο είναι η πορεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των κόκκινων δανείων, με επόμενο βήμα τη ψήφιση του πτωχευτικού κώδικα μέσα στην Εβδομάδα. Επίσης οι θεσμοί έχουν δημοσίως απευθύνει συστάσεις για την επιτάχυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες με έμφαση στην εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, ενώ ειδική σημασία δίνουν  στη νομοθετική ρύθμιση για τις καταπτώσεις εγγυήσεων του δημοσίου. Επιπλέον διαμορφώνονται νέα χρονοδιαγράμματα για τις ιδιωτικοποιήσεις, για την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών αλλά και για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Για καλό κλίμα στις διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων προηγήθηκαν κάνουν λόγο αρμόδιες πήγες. Στόχος -από όλες τις πλευρές- είναι μία γρήγορη αξιολόγηση. Ούτως ώστε να μπορέσει να υπάρξει πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 30ης Νοεμβρίου και εν συνεχεία ο ESM να  ολοκληρώσει τη διαδικασία έγκρισης του πακέτου “δόσεων” για την αποπληρωμή του χρέους. Πρέπει να γίνει πριν το τέλος του έτους με βάση το σχετικό δικαίωμα που έχει η χώρα (σ.σ. για 2 πακέτα “δόσεων” ετησίως) και εμμέσως θα τονώσει τα ταμειακά διαθέσιμα.

Η γρήγορη έγκριση της αξιολόγησης (η οποία περιλαμβάνει και τη δέσμη παρεμβάσεων ελληνικής ιδιοκτησίας τις οποίες έχει εντάξει η κυβέρνηση) συνιστά κι ένα πράσινο φως στις αγορές. Συνιστά και ένα καλό σημάδι για την παράλληλη διαδικασία διαβούλευσης για το Σχέδιο Ανάκαμψης των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων το οποίο οριστικοποιεί το κυβερνητικό επιτελείο, με στόχο τη δημοσιοποίησή του προς διαβούλευση το Νοέμβριο.