Αντιδρά η ΠΟΜΙΔΑ στην υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση

Στην ενεργειακή αναβάθμιση 35 εκατ. κτιρίων σε όλη την Ευρώπη μέχρι το 2030 στοχεύει η νέα στρατηγική Renovation Wave Strategy, που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος είναι ο διπλασιασμός του ρυθμού ανακαίνισης των κτιρίων την επόμενη δεκαετία, μειώνοντας τους εκπεμπόμενους ρύπους και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ενώ παράλληλα από το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να δημιουργηθούν και 160.000 νέες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο.

Oπως γίνεται εμφανές από την εξειδίκευση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημαντικό μέρος των παρεμβάσεων που δρομολογούνται, θα αφορά τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης των κτιρίων, με επίκεντρο τη μετάβαση από τη χρήση ορυκτών καυσίμων προς εναλλακτικές πηγές ενέργειας, φιλικότερες προς το περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι στα κτίρια θα πρέπει να γίνουν δαπανηρές μετατροπές, όπως για παράδειγμα η αντικατάσταση των σημερινών καυστήρων που λειτουργούν με πετρέλαιο θέρμανσης.

Στην ανακοίνωσή της η Ε.Ε. αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο εκσυγχρονισμός της ενεργειακής χρήσης των κτιρίων είναι το «κλειδί» για τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, αξιοποιώντας το δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κάθε χώρας και μειώνοντας την εξάρτηση της Ε.Ε. από την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων.

Το δεύτερο σκέλος της στρατηγικής της Ε.Ε. αφορά την έμφαση στα πιο παρωχημένα κτίρια, όπου κατά κανόνα κατοικούν άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στο κόστος θέρμανσης του ακινήτου τους, ενώ το τρίτο σκέλος αφορά παρεμβάσεις σε δημόσια κτίρια, όπως σχολεία, νοσοκομεία και διοικητικούς χώρους. Για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη σημαντική μείωση των υφιστάμενων γραφειοκρατικών εμποδίων που συναντώνται στα έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, από τον σχεδιασμό του εκάστοτε έργου μέχρι τη χρηματοδότηση και την ολοκλήρωσή του. Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθούν εντός του 2021 νέες πολιτικές, χρηματοδοτικά εργαλεία και μέθοδοι παροχής τεχνικής βοήθειας στους ιδιοκτήτες. Πάντως, οι τελευταίοι δεν φαίνεται να ενστερνίζονται τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. Σε χθεσινή ανακοίνωση του κ. Στράτου Παραδιά, προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), ασκείται κριτική στον υποχρεωτικό χαρακτήρα που θα έχει εφεξής η ενεργειακή ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος της Ευρώπης. Ο προβληματισμός έγκειται στο πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν τα εκατομμύρια των μικρών και μεσαίων ιδιοκτητών της Ε.Ε. και δη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς θα κληθούν να επενδύσουν δισεκατομμύρια ευρώ. Συμπληρώνει πως η λύση για τον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων είναι η εφαρμογή γενικευμένων και ισχυρών πραγματικών κινήτρων, επιδοτήσεων και άτοκων δανείων.