ΠΑΤΡΑ- ΠΓΝΠ: Ώρες αποφάσεων στο μέτωπο Μαμμή

Μέσα στην εβδομάδα θα εξελιχθεί ο επόμενος γύρος σε σχέση με τις πρωτοβουλίες που πήρε η διοικήτρια του ΠΓΝΠ και τον αντίκτυπο που είχαν, μετατρεπόμενες σε ζήτημα πολιτικό, αφού τοπικοί παράγοντες του φιλοκυβερνητικού χώρου ζήτησαν δημόσια να ληφθούν δραστικά μέτρα κατά της Παναγούλας Μαμμή από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μαμμή είχε συναντήσεις στο υπουργείο χθες, επιφυλασσόμενη για τις αποφάσεις της, με την παραίτηση να θεωρείται πολύ πιθανή εξέλιξη σε κοντινό χρόνο.
Το κυρίως ζήτημα που προκάλεσε πυκνές αντιδράσεις ήταν η αξίωση υπηρεσιακών εξηγήσεων από τους καθηγητές Χ. Γώγο και Δ. Βελισσάρη για την ενημερωτική τους επίσκεψη στον δήμαρχο Πατρέων. Με δεδομένη την επική μάχη που δίνει η Παθολογική Κλινική στο μέτωπο του ιού εδώ και μήνες και της δημοτικότητας των ανθρώπων της, η γενική εντύπωση, όπως και εκ μέρους του δημάρχου ήταν ότι το διάβημα αυτό της διοικήτριας ήταν ανάρμοστο και άδικο.
Από πλευράς της η κ. Μαμμή, η οποία βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια στην Αθήνα, δεν παρακολουθεί το σύνολο όσων λέγονται και γράφονται στην Πάτρα.
Η άποψή της είναι πως έχουν υπάρξει αναλήθειες, στο πλαίσιο μιας πολεμικής που έχει αναπτυχθεί σε βάρος της. Για παράδειγμα, ποτέ δεν διέταξε ΕΔΕ σε βάρος Γώγου και Βελισσάρη. Ούτε ζήτησε απολογία του διοικητή της 6ης ΥΠΕ με το αιτιολογικό ότι την υπονομεύει.
Για το πρώτο σκέλος, η «Π» είναι σε θέση να ξέρει πως η διοικήτρια αντέδρασε μαθαίνοντας ότι συμφωνήθηκε συνεργασία με τον Δήμο, κάτι που θεώρησε ότι δεν μπορούσε να συζητηθεί χωρίς εξουσιοδότηση γι’ αυτό.
Κατά τα λοιπά, η κ. Μαμμή δεν έχει παρεμποδίσει τη δημόσια ενημερωτική δράση του κ. Γώγου αυτούς τους μήνες.
Ως προς τον άξονα μεταξύ 6ης ΥΠΕ και διοικήτριας, τόσο η κ. Μαμμή όσο και ο διοικητής της ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης δεν δίνουν δημόσιες εξηγήσεις αλλά είναι εμφανές ότι το κλίμα δεν υπήρξε καλό.
Η ΕΠΙΜΑΧΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Στην εν λόγω επιστολή προς τον κ. Γώγο, η κ. Μαμμή του υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων ότι «από το έτος 2018 τυγχάνω η διοικήτρια του νοσοκομείου και έχω τιμηθεί για το έργο που έχει παραχθεί και από την παρούσα Κυβέρνηση διατηρώντας τη διοίκηση του νοσοκομείου, καθώς επίσης ορίστηκα πρόεδρος του υφισταμένου ΔΣ. Θα έπρεπε επομένως τηρώντας το υπηρεσιακό σας καθήκον, πριν παρουσιασθείτε ως δεσμεύων το νοσοκομείο, σε άλλο θεσμικό δημόσιο φορέα να έχετε εισηγηθεί σε εμένα οτιδήποτε και βεβαίως πριν συναντηθείτε με τον κ. Πελετίδη, να έχετε παρουσιάσει σε μένα την εισήγησή σας, την πρόθεσή σας και να έχετε ενδεχομένως λάβει την έγκρισή μου. Αντιλαμβάνεσθε ότι η μη εκτέλεση του υπηρεσιακού καθήκοντος και η αντιποίηση εξουσίας, όπερ πράξατε, συνιστούν πειθαρχικά παραπτώματα»
Οπως προκύπτει όμως από το σχετικό δημοσίευμα της «Π» στις 31 Ιουλίου, την επομένη δηλαδή της επίσκεψης των κυρίων Γώγου και Βελισσάρη στον δήμαρχο, η επίσκεψη αυτή έγινε για συγκεκριμένο σκοπό. Ο ίδιος ο κ. Γώγος μας είχε δηλώσει «δεν υπάρχει πειθαρχία στα μέτρα. Βλέπουμε εργαζομένους που δεν φορούν τη μάσκα σωστά. Το μέτρο αυτό για να είναι αποτελεσματικό θέλει απόλυτη συμμόρφωση και επιτήρηση». Και σημειωνόταν στο σχετικό ρεπορτάζ ότι «προς την κατεύθυνση αυτή η επιστημονική κοινότητα της περιοχής μας έχει ξεκινήσει συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς προκειμένου να τους ευαισθητοποιήσει. ”Θα συναντηθούμε με όλους με τους τοπικούς θεσμούς διότι κι αυτοί πρέπει να συμμετάσχουν στην προσπάθεια που γίνεται. Πρέπει να ενημερώνουν και να ευαισθητοποιούν τους πολίτες και με τις συστάσεις τους να επιτηρούν την εφαρμογή των μέτρων” προσθέτει ο κ. Γώγος».

 

Των
Κωνσταντίνου Μάγνη
Μαρίνας Ριζογιάννη
εφημ. Πελοπόννησος