BINTEO: Τι λένε οι γονείς, αλλά και ο καπετάνιος του ferry που έσωσε το κοριτσάκι στο Αντίρριο

Πανελλαδική προβολή πήρε χθες η επιχείρηση διάσωσης από φέρι μποτ, ενός μικρού παιδιού που είχε παρασυρθεί με το σωσίβιό του, στο θαλάσσιο στενό Ρίου – Αντιρρίου.
Επρόκειτο για το τρίτο περιστατικό διάσωσης που σημειώνεται φέτος το καλοκαίρι στο πορθμείο, από φέρι μποτ της γραμμής («Σαλαμινομάχος»), μόνο που αυτή τη φορά, τα πράγματα ήταν πολύ πιο σοβαρά και θα μπορούσαν να αποβούν ακόμα και μοιραία: Ενα 3χρονο κοριτσάκι βρέθηκε μέσα στα κύματα, με άγνωστο βαθμό επίγνωσης κινδύνου, με την οικογένειά της να βρίσκεται στην απομακρυσμένη ακτή.
Η διάσωση του μικρού παιδιού έγινε ανοικτά της παραλίας του Αντιρρίου, όταν το 3χρονο κοριτσάκι που επέβαινε πάνω σε φουσκωτό παιχνίδι – σωσίβιο, βρέθηκε, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, να πλέει σε μεγάλη απόσταση από την ακτή.
Στην περιοχή έπνεαν βόρειοι άνεμοι, με αποτέλεσμα το μεγάλο φουσκωτό παιχνίδι να λειτουργήσει σαν ιστίο και να παρασύρει το 3χρονο κοριτσάκι αμέσως στη θάλασσα.
Στο σημείο επικράτησε μεγάλη αναστάτωση και ειδοποιήθηκε αμέσως το Λιμεναρχείο, το οποίο διέταξε τον κυβερνήτη του φέρι μποτ «Σαλαμινομάχος» Γρηγόρη Καρνέση που βρισκόταν σε διαδικασία προσέγγισης στο Αντίρριο, να σπεύσει αμέσως για τη διάσωση του 3χρονου κοριτσιού.
Οι ενέργειες του καπετάνιου και του πληρώματος ήταν ταχύτατες και ακριβείς. Αφού εντόπισαν το φουσκωτό παιχνίδι με το μικρό κοριτσάκι στη θάλασσα, σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από την παραλία, το προσέγγισαν με προσεκτικούς ελιγμούς και το πλήρωμα το ανέσυρε αμέσως από τη θάλασσα.
Το κοριτσάκι φαινόταν να είναι καλά στην υγεία του, ενώ από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο από επιβάτες του φέρι μποτ, έδειχναν την τρίχρονη να κάθεται ήρεμη πάνω στο φουσκωτό της παιχνίδι και να περιμένει τη διάσωσή της.
Ο καπετάνιος του φέρυ μποτ Γρηγόρης Καρνέσης, που κατάγεται από την Σαλαμίνα, μιλώντας στην «Π», τόνισε ότι είχε διασώσει μια ακόμα φορά έναν λουόμενο από την θάλασσα, μόνο που σε εκείνη την περίπτωση, το άτομο αυτό ήθελε να αυτοκτονήσει. Περιστατικό με διάσωση παιδιού τόσο μικρής ηλικίας, πρώτη φορά του έτυχε.
Τόνισε ότι, ήταν ευτυχές το γεγονός ότι η θάλασσα δεν είχε έντονο κυματισμό, ενώ ο ίδιος έστρεψε με τέτοιο τρόπο το μεγάλο σκάφος, ώστε να προστατεύεται το παιδί από τον άνεμο και τα κύματα.
Το μικρό κορίτσι παραλήφθηκε από τον γονείς του, που είχαν σοκαριστεί από το συμβάν και περίμεναν τις εξελίξεις παροπλισμένοι, ενώ το Λικεναρχείο πραγματοποιεί έρευνα για τις συνθήκες που το παιδί βρέθηκε μόνο του στην θάλασσα.
Σφοδρή κριτική δέχθηκαν στο διαδίκτυο, οι γονείς της 4χρονης. Αρκετοί τους κατηγόρησαν ακόμα και για εγκατάλειψη. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα ο πατέρας έπαιζε στην θάλασσα με το παιδί στο φουσκωτό. Ο αέρας όμως, άλλαξε απότομα και τα ρεύματα πήραν την μικρή, μέσα από τα χέρια του. Αρκετοί λουόμενοι έπεσαν στην θάλασσα για να πιάσουν το φουσκωτό αλλά φοβήθηκαν μην αναποδογυρίσει και πνιγεί το παιδί. Ακόμα και με βαρκάκι προσπάθησαν να το πιάσουν αλλά μάταια. Αμέσως οι γονείς ειδοποίησαν το λιμενικό και οργανώθηκε η επιχείρηση διάσωσης. Ο πατέρας σύμφωνα με τις πληροφορίες υπέστη σοκ και δέχθηκε υποστήριξη από ψυχολόγο, που τους είπε να πάνε το παιδί ξανά στην θάλασσα, για να μην του μείνει φόβος, κι έτσι έγινε. Το παιδί επέστρεψε στην παραλία και συνέχισε το παιχνίδι του, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ρίου για την ύπαρξη φουσκωτού στρώματος, στο οποίο επέβαινε ένα ανήλικο κορίτσι 4 ετών, το οποίο παρασυρόταν εξαιτίας των θαλάσσιων ρευμάτων και απομακρυνόταν από την παραλία Αντιρρίου.
Άμεσα στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής ενημέρωσαν τα διερχόμενα πλοία της πορθμειακής γραμμής Ρίου – Αντιρρίου προς παροχή συνδρομής.
Το Ε/Γ-Ο/Γ ”ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΟΣ”, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Ρίο προς Αντίρριο, προσέγγισε ασφαλώς το κορίτσι, το περισυνέλεξε και κατά τον κατάπλου του πλοίου παρεδόθη στους γονείς του.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
spapandreou@pelop.gr