Άρθρο παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα: Σοβαρός κίνδυνος για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Για απουσία στόχων και στρατηγικής επικρίνει την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του, που δημοσιεύεται σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Χαρακτηριστικός δε, ο τίτλος: «Το έλλειμμα εθνικής στρατηγικής, σοβαρός κίνδυνος για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Στο «δια ταύτα» του άρθρου διαβάζουμε: «Ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη; Αν είναι οι διερευνητικές και η Χάγη -όπως είναι σαφώς και για τον ΣΥΡΙΖΑ- τότε στόχος πρέπει να είναι κινήσεις που τουλάχιστον ενισχύουν και δεν αποδυναμώνουν τη θέση και τα επιχειρήματά μας.

Αν πάλι η στρατηγική μας δεν είναι η Χάγη και είναι μόνο η ανάσχεση της Τουρκίας και η σύναψη διμερών με άλλα κράτη συμφωνιών, έστω και τμηματικά, αφήνοντας την Τουρκία απ’ έξω, τότε καλό είναι να το ξεκαθαρίσει ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά», υπογραμμίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «σε αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε να είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε όλα τα τμήματα αυτά, αποτρέποντας στην πράξη τις έρευνες του τουρκικού σκάφους.

“Αυτό άλλωστε”, προσθέτει στο άρθρο του ο Α. Τσίπρας, «έπραξαν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας και τον Οκτώβρη του ’18, όταν μάλιστα δεν είχαμε ούτε τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, ούτε τμηματική συμφωνία με την Αίγυπτο, ούτε κοντινή την προοπτική της Χάγης. Είχαμε απλά το καθήκον να αποτρέψουμε την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και αυτό κάναμε. Φοβάμαι ότι σήμερα δεν κάνουμε ούτε αυτό», σημειώνει εμφατικά και προσθέτει:

«Και κυρίως δεν έχουμε σαφή στόχο και στρατηγική. Γι’ αυτό έχω ζητήσει επανειλημμένα τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για να αντιμετωπίσουμε το κενό αυτό.

Σε κάθε περίπτωση», κλείνει την παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «το έλλειμα στρατηγικής και η υποταγή και της εξωτερικής πολιτικής στην εύκολη επικοινωνία και στο πρόσκαιρο πολιτικό όφελος εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».