Υποχώρηση στη διεθνή σκηνή με υπαιτιότητα της κυβέρνησης

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ *
Τρεις μέρες στις Βρυξέλλες είναι πολλές όταν στην Ελλάδα είναι καλοκαίρι.
Ειδικά όταν νιώθεις ότι, είτε είσαι παρών είτε απών, είναι το ίδιο για τους Ευρωπαίους.
Η πολιτική επιρροή του σημερινού Πρωθυπουργού έχει αποδειχθεί ελλιπής σε κυριαρχικά ζητήματα που αφορούν την χώρα μας και την εκπροσώπηση της.
Πρώτη σαφής ένδειξη για την παραπάνω άποψη ήταν το γεγονός ότι η χώρα μας και ο σημερινός Πρωθυπουργός δεν προσκλήθηκε στη συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 στο Βερολίνο για την κατάσταση στην Λιβύη, αν και εκπροσωπήθηκαν όλες οι χώρες που εμπλέκονται στα γεωπολιτικά ζητήματα της περιοχής.
Ηταν μια πρώτη ένδειξη απαξίωσης πάρα τις τότε κυβερνητικές δηλώσεις ότι είμαστε στο κέντρο των εξελίξεων.
Πιστεύω ότι παραμένει ζητούμενο η καθαρή φωνή, η διεκδίκηση, η υπεράσπιση και η ανάληψη πρωτοβουλιών για ισχυροποίηση της χώρας μας με διμερείς ή τριμερείς συμφωνίες, όπως γινόταν με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Οταν, όμως, αντιμετωπίζεις την προκλητική επιθετική πολιτική της γειτονικής Τουρκίας και περιορίζεσαι σε δηλώσεις υποτονικού χαρακτήρα δεν μπορεί να ελπίζεις σε καλύτερη αντιμετώπιση.
Οταν υποβαθμίζεις την διένεξη με την Τουρκία από Ευρωπαϊκή υπόθεση, από την οποία θα προέκυπτε αλληλεγγύη εναντίον μιας χώρας μη μέλους, και αποδέχεσαι την τριήμερη μυστική συνάντηση που οργάνωσε η Γερμανία (πάντα φιλική προς την Τουρκία), για την οποία αν δεν υπήρχε ο Τσαβούσογλου ούτε καν η συνάντηση δεν θα γινόταν γνωστή, ούτε φυσικά τα όσα πραγματικά συμφωνηθήκαν.
Οταν ως αρχηγός μέλους κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενημερώνεις μετά από δύο εικοσιτετράωρα για τα όσα συμβαίνουν στην αποφασιστική για την οικονομία της χώρας μας Σύνοδο Κορυφής και δεν έχεις στην ατζέντα σου ως επιχείρημα ότι η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά τις μνημονιακές πολιτικές, που όπως αποδείχθηκε και από επίσημα χείλη των δανειστών έγινε λάθος υπολογισμός στην προοπτική ανάκαμψης, τότε μόνο με δήθεν αποκαλύψεις τηλεφωνικών συνομιλιών μπορείς να ελπίζεις σε πολιτική κυριαρχία στην χώρα σου.
Δυστυχώς, η χώρα κινείται και στα εθνικά ζητήματα αλλά και στα οικονομικά στο εκκρεμές της επικοινωνίας και όχι της ουσίας.
Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής θα φανούν στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Ελπίζω μόνο να είναι αναστρέψιμες.

 

* Ο Γιώργος Κυριακόπουλος είναι πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ και υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας με τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.