ΠΑΤΡΑ: Επανέρχεται επιτακτικά η νομιμοποίηση κατασκευών στα παραλιακά – Δήμος και Κτηματική για τις επιχειρήσεις Εστίασης

Να βάλουν μια σειρά στο τμήμα του θαλασσίου μετώπου που έχει παραχωρηθεί στην πόλη προσπαθούν ο Δήμος Πατρέων και η Κτηματική Υπηρεσία, κυρίως στη ζώνη που δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις της εστίασης.
Οι δύο φορείς έχουν ξεκινήσει μια συνεργασία με σκοπό να επιφέρουν μια τακτοποίηση στη χρήση του αιγιαλού και τη χρήση του υπαίθριου χώρου, που διέπονται από νόμους και κανόνες. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις που έχουν γίνει αυθαίρετες κατασκευές ενώ σε άλλες δεν έχουν συναφθεί μισθωτήρια.
Δήμος και Κτηματική έχουν ήδη κάνει σύσκεψη για να συζητήσουν το θέμα και τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσουν σε αυτοψία, ώστε η δεύτερη να ενημερώσει για τις κατασκευές που θεωρούνται αυθαίρετες.
Οι κατασκευές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε εκείνες που ενδέχεται να νομιμοποιηθούν και σε εκείνες που έχουν γίνει μετά το 2011 και βρίσκονται μπροστά στη θάλασσα. Η Κτηματική έχει ξεκινήσει την ενημέρωση των ενδιαφερομένων και έχει δώσει κάποια προθεσμία εγγράφως για να πράξουν τα δέοντα, καθώς αναγνωρίζει τις δυσκολίες. Είναι όμως υποχρεωμένη η υπηρεσία να τηρήσει τη νομιμότητα και αν δεν συμμορφωθούν, η Κτηματική θα προχωρήσει στην έκδοση πρωτοκόλλων κατεδάφισης. Υπάρχει μια συνεννόηση και οι υπηρεσιακοί παράγοντες προσπαθούν να πείσουν τους επαγγελματίες ότι είναι προς το συμφέρον τους, μακροπρόθεσμα, να μην τους ενοχλεί καμία δημόσια υπηρεσία και να είναι απόλυτα ξεκάθαροι οι κανόνες για τα μέτρα της γης που θα μισθώνουν.
Οσον αφορά το θέμα της νομιμοποίησης των κατασκευών που έχουν γίνει στο παραλιακό μέτωπο, αυτό είναι αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του Δήμου. Στο νόμο που περιλαμβάνει την παραχώρηση της πρώην χερσαίας λιμενικής ζώνης αναφέρεται ότι ο Δήμος οφείλει να ολοκληρώσει τη νομιμοποίηση εντός πενταετίας. Εχουν περάσει τα πρώτα δύο χρόνια. Στην περίπτωση που δεν το κάνει εντός της προθεσμίας που ορίζει ο νομοθέτης θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς τα κτίσματα που βρίσκονται εντός του παραλιακού μετώπου θα πρέπει να κατεδαφιστούν.
Επίσης, Δήμος και Κτηματική προγραμματίζουν σύντομα να ξεκινήσουν τις αυτοψίες για τους παραλιακούς δρόμους της Πάτρας που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτασης ανάγκης λόγω του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών, ώστε να προγραμματιστούν οι εργασίες επισκευής τους.