ΠΑΤΡΩΝ-ΑΘΗΝΩΝ: Χιλιομετρική χρέωση από Σεπτέμβριο στην «Ολυμπία Οδό» – Σταθμοί φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε Αίγιο και το Βέλο

Την εφαρμογή της χιλιομετρικής χρέωσης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αλλά και την εγκατάσταση δύο νέων σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στο Αίγιο και το Βέλο Κορινθίας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ανακοίνωσε ο Παναγιώτης Παπανικόλας, επικεφαλής της Vinci και της Ολυμπίας Οδού, μιλώντας στο 8ο Αναπτυξιακό Συνέδριο.
Με αφετηρία τη φιλοσοφία που διέπει τους ανθρώπους της εταιρείας στην καινοτομία, ο Π. Παπανικόλας παρουσίασε μια σειρά από εφαρμογές και λειτουργίες που έχει υιοθετήσει η Ολυμπία Οδός για την παροχή των βέλτιστων υπηρεσιών στους χρήστες του αυτοκινητόδρομου.
Προανήγγειλε την εφαρμογή της χιλιομετρικής χρέωσης και ανέφερε ως παράδειγμα την μετακίνηση ενός χρήστη από τα Καλάβρυτα προς το Αίγιο. Ο οδηγός πληρώνει σήμερα 3,3 ευρώ στο σταθμό του Ελαιώνα. «Με το υβριδικό θα πληρώνει 0,90 λεπτά» τόνισε ο Π. Παπανικόλας και επισήμανε ότι με αυτό τον τρόπο θα παρέχεται στους χρήστες ασφάλεια και οικονομία χρόνου ενώ δεν θα επιβαρύνεται το δευτερεύον οδικό δίκτυο. Το υβριδικό σύστημα της Ολυμπίας Οδού βασίζεται στη χιλιομετρική χρέωση με χρεοπίστωση, γίνεται αποκλειστικά μέσω πομποδέκτη OΛΥΜΠΙΑ-pass, με 26 σημεία επιστροφής χρημάτων και είναι ο μόνος αυτοκινητόδρομος που το προσφέρει.
Αναφερόμενος στην πανδημία μίλησε για την εφαρμογή των ανέπαφων συναλλαγών μέσω POS που εφάρμοσε η Ολυμπία Οδός σε όλες τις λωρίδες αυτόματων μηχανημάτων πληρωμής με δικά της έξοδα.

Ο Π. Παπανικόλας μίλησε από το βήμα του Συνεδρίου για τη δυνατότητα που έχει το προσωπικό της Ολυμπίας να παρακολουθεί μόνιμα τον εξοπλισμό των σηράγγων και να προβαίνει σε προληπτική συντήρηση με τη χρήση της νέας τεχνολογίας, αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού, βελτιώνοντας την ασφάλεια και εξοικονομώντας κόστη από τη συντήρηση των σηράγγων.
Ενα άλλο τεχνολογικό εργαλείο που αξιοποιεί η Ολυμπία είναι το «MIRANDA» που ανιχνεύει τις ανωμαλίες του οδοστρώματος μέσω του έξυπνου κινητού τηλεφώνου και της σχετικής εφαρμογής που χρησιμοποιούν τα περιπολικά της σε εβδομαδιαία βάση. Το σύστημα μπορεί να αποτυπώνει τη φθορά του οδοστρώματος και να εντοπίζει τα τμήματα του δρόμου στα οποία υπάρχει επιβάρυνση.

Ο Π. Παπανικόλας αναφέρθηκε και στους «πράσινους» σταθμούς εξυπηρέτησης πελατών . Ενας τέτοιος λειτουργεί ήδη στον Ψαθόπυργο στον οποίο υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτροφόρτισης οχημάτων, και εντός του 2020 θα δημιουργηθεί άλλος ένας στο Αίγιο.
Στις καινοτομίες που εφαρμόζει η Ολυμπία Οδός είναι και η αναβάθμιση των σηράγγων με φωτισμό LED που μειώνει κατά 70% το ενεργειακό και ανθρακικό αποτύπωμα, και έχει ως αποτέλεσμα 4.000 λιγότερους τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα.
Η Ολυμπία Οδός εφαρμόζει πιλοτικά σε ένα πάρκινγκ/WC και το «Νερό από τον αέρα» (για την παροχή καθαρού, φρέσκου, πόσιμου νερού, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση των αποβλήτων). Το επόμενο στάδιο θα είναι η εφαρμογή του σε όλα τα parking/WC του αυτοκινητόδρομου.
«Ολα ξεκινούν από την ασφάλεια. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Αυτό ξέρουμε να κάνουμε» τόνισε ο Π. Παπανικόλας στο τέλος της παρουσίασης που έκανε, προβάλλοντας την Ολυμπία Οδό πριν και μετά. «Να τους κάνουμε από δρόμους-καρμανιόλα σε δρόμους του μέλλοντος…».