Λήμνος: Βρέθηκε γιγαντιαίος κορμός απολιθωμένου δένδρου στο χωριό Βάρος

Τεράστιος κορμός απολιθωμένου δέντρου ανακαλύφθηκε στη Λήμνο, κατά τη διάρκεια ανασκαφής, στο πλαίσιο της γενικότερης ανάδειξης του απολιθωμένου δάσους του νησιού.

Ένας κορμός απολιθωμένου δέντρου, μήκους πάνω από οκτώ μέτρα, ανακαλύφθηκε στο χωριό Βάρος της Λήμνου κατά τη διάρκεια εργασιών ανασκαφής. Την ανασκαφή πραγματοποίησε κλιμάκιο στελεχών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

«Ο κορμός, με μήκος που ξεπερνά τα οκτώ μέρα, διατηρεί άριστα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ξύλου, ενώ έχουν διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση οι απολήξεις των κλαδιών του. Πρόκειται για εντυπωσιακό εύρημα απολιθωμένου κορμού κωνοφόρου δέντρου, για το οποίο αποκτούμε συνολική εικόνα των διαστάσεών του» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του κλιμακίου της ανασκαφής, κ. Ζούρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης του απολιθωμένου δάσους της Λήμνου πραγματοποιήθηκαν χάρη στη συνεργασία του Δήμου Λήμνου, της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου αλλά και του προέδρου του χωριού Βάρος, κ. Κάβουρα.

Το απολιθωμένο δάσος της Λήμνου αποτελεί ένα φυσικό μνημείο μοναδικής ομορφιάς και επιστημονικής αξίας. Το 2013 ανακηρύχθηκε προστατευόμενο μνημείο της φύσης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.